Det hendte på denne dagen

Publisert

1948: 11 personer mistet livet da en trolleybuss falt ned fra Essingbron i Stockholm. Ulykken inntraff like da bussen kolliderte med en lastebil ute på broen og skjente ut til siden, der den sprengte rekkverket. Ifølge øyevitner sto bussen og vippet på kanten av broen i noen fryktelige sekunder, før den styrtet ned i isvannet under og sank på 17 meters dyp. Bare én av de tolv personene i bussen reddet livet. En undersøkelseskommisjon kom til at bussens uvanlige konstruksjon hadde medvirket til ulykken. I 1948 var det høyrekjøring i Sverige, men ulykkesbussen var en ekstrabuss med venstreratt som var satt inn under morgenrushet. Bussen hadde dessuten speilvendte pedaler. En fører som ikke var vant med speilvendingen, kunne dermed komme i skade for å tråkke på gasspedalen i stedet for bremsen.

1963: Nattklubbeieren Jack Ruby skjøt president Kennedys antatte morder, Lee Harvey Oswald. Drapet skjedde foran rullende fjernsynskameraer og skal ha vært det første i historien som ble kringkastet på direktesendt TV. Oswald hadde skutt Kennedy bare to døgn tidligere. Rubys motiv for å drepe Oswald har vært gjenstand for mye spekulasjon. Noen har ment han var en ren leiemorder, hyrt inn for å hindre Oswald i å avsløre at en større konspirasjon sto bak presidentmordet. Likevel har ingen lyktes med å bevise at Ruby handlet på vegne av andre enn seg selv. I politiavhørene hevdet han at han ville skåne Jacqueline Kennedy for å bli stilt ansikt til ansikt med sin manns morder i en rettssal. Overfor venner skal Ruby ha gitt uttrykk for at han ventet å bli feiret som nasjonalhelt hvis han tok livet av Kennedys morder. 

1971: En mystisk mannsperson kapret et Boeing 727 passasjerfly på vei fra Portland i Oregon til Seattle. Mannen krevde å få utlevert 200.000 dollar i kontanter og fire fallskjermer. Han truet med å detonere en medbrakt bombe hvis ikke kravene ble innfridd. Etter mellomlanding i Seattle, der kapreren lot passasjerene og to av flyvertinnene forlate flyet, tok maskinen av igjen med de rekvirerte fallskjermene og pengene om bord. Over et villmarksområde sør i delstaten Washington hoppet kapreren ut fra 3000 meters høyde. Han er ikke blitt sett siden. Den ukjente mannen hadde kjøpt billett under navnet Dan Cooper, men ble døpt til D.B. Cooper av amerikanske medier. Hans identitet og videre skjebne er ukjent. Historien om den gåtefulle kapreren er bl.a. fortalt i HBO-dokumentaren «The Mystery of D.B. Cooper» (2020). 

Powered by Labrador CMS