Det skjedde 10. desember

Publisert

1909: Svenske Selma Lagerlöf ble den første kvinnen som fikk nobelprisen i litteratur. Utdelingen i 1909 var den niende i rekken, men ettersom prisen var blitt delt mellom to forfattere i 1904, var Lagerlöf den tiende til å motta den. Fremdeles hadde alle prisene gått til europeere. Den første ikke-europeeren til å motta prisen var indiske Rabindranath Tragore i 1913, og det skulle gå nye 17 år før prisen havnet utenfor Europa igjen, da hos amerikaneren Sinclair Lewis (1930). 17 år gikk det også før en kvinnelig forfatter igjen kunne smykke seg med nobelprisen i litteratur. Italienske Grazia Deledda mottok prisen i 1926, som den andre kvinnen i historien. I 1928 ble norske Sigrid Undset den tredje.

1948: «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter. De er utstyrt med fornuft og samvittighet og bør handle mot hverandre i brorskapets ånd.» Slik lyder den første av de 30 artiklene i FNs menneskerettighetserklæring, som ble vedtatt i Paris 10. desember 1948. Erklæringen ble vedtatt med 48 lands ja-stemmer. Ingen land stemte imot. Åtte land – blant dem Sovjetunionen, Sør-Afrika og Saudi-Arabia – avsto fra å stemme. Sistnevnte henviste til at erklæringen stred mot islamsk lov, men ble imøtegått av Pakistan, som signerte dokumentet. FNs menneskerettighetserklæring står oppført i Guinness’ rekordbok som verdens mest oversatte tekst.

1967: Soulsangeren Otis Redding omkom i en flystyrt i Wisconsin. Bare tre dager tidligere hadde han lagt siste hånd på innspillingen av «(Sittin’ On) The Dock of the Bay», som han hadde skrevet sammen med gitaristen Steve Cropper. Sangen kom ut på singel 8. januar 1968 og gikk til topps på Billboard-lista. Den ble dermed den første posthumt utgitte singelen som toppet den amerikanske hitlista. Sangen ble også belønnet med to Grammy-priser for beste R&B-låt og beste mannlige R&B-vokal. LP-en «Dock of the Bay» kom ut i februar samme år og ble ifølge Wikipedia den største albumsuksessen i Reddings karriere. «(Sittin’ On) The Dock of the Bay» kom på 28. plass i magasinet Rolling Stones rangering av de 500 beste sangene gjennom alle tider.

Powered by Labrador CMS