Hendte på denne dagen

Publisert

1815: Den franske feltmarskalken Michel Ney ble henrettet i Paris. Ney bar tilnavnet «Den tapreste av de tapre». Han ble sagt å ha vært den siste franske soldaten som forlot russisk jord under tilbaketoget i 1812 og deltok i alle de store slagene under napoleonskrigene, inkludert det ved Waterloo i 1815. Etter Napoleons fall ble han arrestert og dømt til døden for forræderi. Feltmarskalken levde opp til ryet som hardhaus til det siste. Ved henrettelsen nektet han å bære bind for øynene, og han forlangte selv å få kommandere eksekusjonspelotongen. Det fortelles at hans siste ord lød som følger: «Soldater! Når jeg gir ordre om ild, skyt etter hjertet mitt. Vent til jeg gir ordren. Den vil bli min siste. Jeg protesterer mot min dom. Jeg har utkjempet hundre slag for Frankrike, og ikke et eneste mot henne. Soldater – ild!»

1941: «En dato som vil bli husket som en skjenselens dag,» sa president Franklin D. Roosevelt om 7. desember 1941. Årsaken var japanernes overfall på Pearl Harbor, amerikanernes marinebase på Hawaii. I sin følelsesladde tale dagen etter anmodet presidenten Kongressen om å erklære krig mot Japan. Krigserklæringen ble vedtatt av Senatet med 82 mot 0 stemmer og av Representantenes hus med 388 mot 1. Den ene som stemte imot var pasifisten Jeanette Rankin, som i 1916 var blitt første kvinne i historien til å ta plass i USAs nasjonalforsamling. Rankin måtte tåle sterk kritikk fra kongresskolleger som mente at vedtaket burde være enstemmig. Flere forøkte å overtale henne til å skifte mening, eller i det minste avstå fra å stemme. Men Rankin sto på sitt. «Som kvinne kan jeg ikke dra i krigen,» sa hun, «og jeg nekter å sende noen andre dit.»

1946: Den dødeligste hotellbrannen i amerikansk historie brøt ut i Atlanta. Winecoff Hotel i byens sentrum var 15 etasjer høyt, og da en madrass tok fyr i tredje etasje ved tretiden om natten, ble alle som befant seg over brannstedet fanget i en dødsfelle. Av de 304 gjestene som var innsjekket på hotellet, omkom 119. 32 av dem mistet livet da de hoppet ut fra vinduene i panikk eller forsøkte å fire seg ned ved hjelp av sammenknyttede lakener. Noen forsøkte også å hoppe over til nabobygningen, men feilberegnet avstanden og falt i døden. En av hotellgjestene, den 41 år gamle sekretæren Daisy McCumber, hoppet ut fra 11. etasje og overlevde med store skader. En student ved navn Arnold Hardy fotograferte McCumber mens hun var i svevet. Bildet av den fallende kvinnen nådde avisforsider over hele verden og ble belønnet med Pulitzerprisen.

Powered by Labrador CMS