IBA-sjef Umar Kremlev møter Russlands president Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB
IBA-sjef Umar Kremlev møter Russlands president Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP / NTB

Dramatikk på bokseting. Kan bli utelatt som OL gren

Russeren Kremlev styrer som han vil

Publisert Sist oppdatert

Boksesportens framtid som OL-gren er høyst usikker som følge av at presidenten i Det internasjonale bokseforbundet (IBA), russeren Umar Kremlev, fikk fortsette i vervet søndag. OG russeren er ikke for OL-deltakelse.

Russeren er sterkt kritiser til IOC samtidig som Ukraina, ved hjelp av hans påvirkning, er utestengt fra IBA. En ting er at Kremlev & Co ikke vil delta i OL. En annen sak er at IOC, grunnet de interne forholdene i IBA, vil nekte boksing å delta.

Under den ekstraordinære IBA-kongressen i Armenias hovedstad Jerevan ble det avholdt avstemning blant delegatene rundt hvorvidt det skulle tillates at forbundets Kremlev fikk en utfordrer til toppvervet. Det fikk han ikke.

Avstemningen måtte utsettes i 45 minutter som følge av strømbrudd i Jerevan, men da den omsider ble gjennomført, ga 106 delegater sin støtte til Kremlev. Kun 36 hadde motsatt syn.

Da resultatet var klart, holdt Kremlev en tale der han snakket varmt om veien internasjonal boksing må gå uten OL-status.

– Vi burde ikke si olympisk boksing, men derimot IBA-boksing, sa presidenten.

IOC-bekymring

Den internasjonale olympiske komité sa i en uttalelse etter avstemningen at den er «ekstremt bekymret» for omstendighetene rundt søndagens kongress, og i særdeleshet prosedyrene som ble valgt for den viktige avstemningen.

IOC uttrykte også bekymring rundt at Det ukrainske bokseforbundet er suspendert som følge av det som omtales som myndighetsrelaterte årsaker.

«Som følge av denne bekymringsfulle utviklingen vil IOC-styret gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen på sitt neste møte», het det også.

Mange forventer at boksing nå vil bli fjernet fra OL-programmet.

Cas sa nei

Den ekstraordinære kongressen ble avholdt fordi nederlandske Boris van der Vorst hadde anket en tidligere avgjørelse om at han ikke skulle få stille som motkandidat til Kremlev.

Boksesportens integritetsenhet hevdet at nederlenderen hadde brutt reglene for å drive presidentvalgkamp, en konklusjon Idrettens voldgiftsrett (Cas) senere stemplet som gal.

IOC har gjentatte ganger uttrykt bekymring for måten IBA har vært styrt på av Kremlev. Det internasjonale bokseforbundet får blant annet ikke arrangere bokseturneringen under OL i Paris i 2024. Den jobben skal skjøttes av en uavhengig IOC-oppnevnt arbeidsgruppe.

Bokseporten står ikke på den foreløpige listen over grener det skal kjempes om medaljer i under sommerlekene i Los Angeles i 2028. Alt tyder på det må gjøres klare endringer på måten IBA styres på, dersom boksing likevel skal få det grønne lyset og komme inn i varmen igjen.

Powered by Labrador CMS