Norges landslagssjef Martin Sjögren under fotballkampen i gruppspillet gruppe A mellom Østerrike og Norge under fotball EM for kvinner 2022. Tvilsomt om han har jobb når sommerferien nå starer for det norske damlelandslaget.
Norges landslagssjef Martin Sjögren under fotballkampen i gruppspillet gruppe A mellom Østerrike og Norge under fotball EM for kvinner 2022. Tvilsomt om han har jobb når sommerferien nå starer for det norske damlelandslaget.

Evensen: Dette er både flaut og trist, jenter

Publisert Sist oppdatert

Jeg blir egentlig ganske flau av å se det norske damelaget spille fotball. Tverrpasninger bakover, beholder ballen på egen banehalvdel, fullstendig uten selvtillit – og ikke minst sviktende ballmottak og teknikk uten tempo i pasningsspillet. Dessverre viser dette de store forskjellene i internasjonal kvinnefotball..

Det hjelper ikke at vi har spillere i verdensklasse når vi har et lag som svikter på alle fronter. Jeg skjønner ikke hvordan fotball-spesialistene kunne snakke om medalje for dette laget. Her snakker vi om en total feilvurdering.

Jeg så det allerede i den første kampen mot Nord Irland – som ga Norge særdeles svak motstand. Til tross for 4-1 seier, fungerte det ikke på langt nær optimalt. 8-0 tapet mot England viser hvor urettferdig og ujevn internasjonal damefotball er. Og i kampen mot Østerrike sitter jeg med en flau smak i munnen samtidig som jeg synes veldig synd på jentene. Tenk for et mareritt: spådd på medalje, rett ut i gruppespillet. Uff.

Når TV2s kommentatorer sier at de er «glade for at det skjer noe», sier det alt om håpet på vegne av eget lag – og langt mer om håpløsheten.

Det har på ingen måte hjulpet at Ada Hegreberg har kommet tilbake. Jeg hadde kanskje trodd at det ville gi laget et løft. Men det er ikke gode nok spillere som kan støtte oppunder våre verdensstjerner. Kan vi håpe på at ungjentene fra aldersbestemte lag – som spiller seg til internasjonale finaler og triumfer, er norsk redning for fremtiden? Og en ny trener kanskje?

Vår svenske trener Martin Sjøberg har neppe noen fremtid som landslagstrener i Norge. Det aller første som må skje er at han byttes ut og får med seg en pen sum for å slutte. Helt ærlig: han virker helt bortkommen på sidelinjen, tydelig presset av situasjonen. Det er ikke en slik trener man skal ha på benken for å lede et lag.

Vi ønsker Hege Riise velkommen. Eller hva med Jon Arne Riise? Han kunne virkelig fått farta på disse jentene – kanskje. Hvis han ikke ville blitt for tøff. Det ville vel vært en diskusjon hvordan han ville fungert på forbundskontorene på Ullevål. Men fotball, ja det kan han.

La oss se fremover. La våre verdensstjerner være forbilder og inspiratorer. Øk fotballmessige ferdigheter på de andre spillerne – og så drømmer vi om et bedre lag og bedre spillere. For uten drømmene vil det aldri fungere.

Powered by Labrador CMS