Takk Gjert - for at du har skapt en verdensstjerne.
Takk Gjert - for at du har skapt en verdensstjerne.

EVENSEN: -Jeg sender mine tanker til Gjert i dag - og takker

Publisert Sist oppdatert

Det sitter en kar i Sandnes som har gjort det mulig for en annen kar fra Sandnes å bli verdensmester. Jeg gir honnør til Gjert Ingebrigtsen i dag. Sønnene hans kan si hva de vil, men en far og en mor som har lagt forholdene så godt til rette for å skape toppidrettsutøvere, må berømmes og hedres for det som skjedde på banedekket i Eugene. Dette hadde ikke Jacob klart alene.

Jeg kunne kastet med over tastaturet og kommet med en hyllest til Jacob etter seiersløpet. Jeg lot det vente. Jeg ville se hva folk skrev i sosiale medier, se andre journalisters vinklinger. Og ikke minst se om Jacob kunne si noen godord om far, mor og oppvekst. Det siste så jeg ikke snurten av.

Jacob har blitt bygd opp systematisk siden han var en liten gutt til å bli det han er i dag. Helt ærlig så tror jeg ikke det er mulig å komme så langt i en kapasitetsidrett som mellom og langdistanseløping i friidrett uten å starte tidlig med organisert og målrettet trening. Nettopp her finner vi mye av hemmeligheten hos afrikanske løpere. De har løpt kilometervis hver eneste dag siden de var små barn. La meg forklare.

Haile Gebreselassie løp med den ene armen i en posisjon som om han alltid hadde med seg en opp-pakning. Og det var nettopp det han rent visuelt hadde. Som liten gutt løp han hver eneste dag til og fra skolen med bøkene under armen. Derfor armstillingen under normal løping slik vi så den. Det resulterte i to OL gull og fire VM samt verdensrekord på maraton. Ikke på grunn av bøkene selvfølgelig, men på grunn av løpingen mange kilometer hver eneste dag, ofte i konkurranse med de andre barna. Vi ser samme opplegg hos mange av de andre toppløperne fra det afrikanske kontinentet. Friidrett er stort i Afrika og forbildene er de som har vunnet heder og ære samt penger ute i den store verden. De løper, løper til skolen og tilbake – og de løper på kveldene.

I Norge er det ikke sånn. Barna blir kjørt på treningene i bil av foreldrene hvor de leker og hygger seg. Joda, dette er mye av suksessen for andre idrettsgrener som krever en helt annen allsidighet enn lang og mellomdistanseløping i friidrett hvor løpskapasitet er det grunnleggende. For å skape en ny Jacob må det trenes målrettet fra tidlig alder. Ja, det må også her trenes allsidig. Men kapasitetstrening kommer man ikke utenom.

Gjert gjorde alle feilene med Henrik. Kunnskapen kom Jacob til gode. I dag står han, som 21-åring, frem som verdens løperstjerne nummer en(1) fra 1500 meter og oppover. Slipper Jacob skader, stopper det ikke der. I tillegg til kapasiteten, er det innstillingen til unggutten som imponerer.

Jakob Ingebrigtsen under finalen i 5000m i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.
Jakob Ingebrigtsen under finalen i 5000m i VM i friidrett 2022 på Hayward Field i Eugene, Oregon.

-Jeg har ikke tid til å feire. Jeg må forberede meg til EM, sa han etter VM gullet. Mange andre gullmedaljører tar seg en fest etter en triumf. Der er ikke Jacob hvis opplegg er eneste farbar vei til suksess: fokus, innsats, energi samt være fullstendig dedikert. Trening er ferskvare. Det er også en sund og klar kropp.

Personlig tror jeg Jacob etter hvert vil fokusere på nettopp 5000 og kanskje 10000 meter - til tross for at alle de tre brødrene elsker 1500 meter. Jeg har en følelse av at toppfarten på 800 meter ikke er tilstrekkelig høy nok til å være så overlegen på 1500 meter som han vil være på 5000 meter. Han burde hatt 1.44-1.45 fart inne på distansen noe Jacob ikke har. Jeg sliter derfor med å tro at Jacob vil sette verdensrekord på denne distansen nettopp av samme grunn. Verdensrekord?

HØR! Nå tar jeg meg i å snakke om verdensrekorder på mellom og langdistanse i friidrett – og jeg snakker om en nordmann. Er det ikke fantastisk at vi, lille Norge med 5,5 millioner mennesker, kan fostre en slik kar?

Nettopp derfor går tankene mine til Gjert og kona i dag. Uten dem hadde ikke dette skjedd. Jeg blir oppriktig trist over at far-sønn forholdet er der det burde vært akkurat nå. Hva som har skjedd internt i familien, aner jeg ikke. Ei heller ser det ut til at Jacob lider av sin fars uteblivelse, men det er ikke poenget mitt. En familie må finne tilbake til hverandre på et eller annet tidspunkt. Tilgivelse. Kjærlighet. Og ydmykhet er det som teller i familiefeider.

Powered by Labrador CMS