Emil Iversen under 4 x 10 km stafett for menn under vinter-OL i Beijing 2022.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Emil Iversen under 4 x 10 km stafett for menn under vinter-OL i Beijing 2022.Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Evensen mener: Det var rett å la Emil Iversen gå stafetten. Les hvorfor

Publisert

Var det riktig å ta ut Emil Iversen på stafettlaget? Var etappen hans så katastrofal som man vil ha det til? Svarene er ja – og nei. De reelle tall i denne stafetten - samt konkurrenten Erik Valnes sin innsats tidligere i OL, forteller meg at gamblingen med Emil Iversen på stafettlaget var helt rett. Bare etappefordelingen burde vært annerledes.

Iversen var den av de norske utøverne som tapte mest på sin etappe. Men han var ikke alene om det: Faktum er at alle, foruten Holund, tapte til det russiske laget på sine etapper. Iversen var 34,4 sekunder etter Aleksej Tsjervotkin. Pål Golberg gikk 25,1 sekunder saktere enn Aleksandr Bolsjunov. Hans Christer Holund gikk derimot 14, 6 sekunder raskere enn Denis Spitov men 5,9 sekunder saktere enn den «kjente» franskmannen Clement Parisse. Og på siste etappe gikk Klæbo 22,3 sekunder saktere enn Segej Ustjugov. 

Det skulle et underverk til om Norge skulle slått russerne på dagens stafett.

Hva var så bakgrunnen for å velge Iversen fremfor Valnes: På 15 km var Valnes hele 2.12 minutter etter vinneren Ivo Niskanen. Golberg var 1.52.6 etter, Holund 49.8 mens Klæbo på bronseplass var 37.2 sekunder etter. Og alle fire russere var foran Erik Valnes. Valnes ble også slått ut i semifinalen på sprinten hvor han ble sistemann i sitt heat.

Konklusjon: Det var riktig uttak og gambling at Emil Iversen ble tatt ut på stafettlaget men muligens burde de valgt en annen startmann. Golberg burde gått første, Iversen andre – og så sammen etappefordeling med Holund og Klæbo.

Valnes, som eneste utfordrer, hadde ikke vist de kvaliteter under OL som et norsk stafettlag trenger. Iversen var fly forbanna over at han ikke ble tatt ut på 15 kilometer? Jeg mener han burde det. Han hadde, rent fysisk, hatt godt av å gå den distansen for å være en bedre tilvendt høyden til stafetten.

Når det er sagt så har denne sesongen vært trist for Iversen. Valnes har prestert betydelig bedre før OL. De som kjenner Emil sier at han må gjøre endringer. Didrik Tønseth karakteriserer Iversen som «en ubrukelig skiløper" i VG i dag. Det er sterke ord samtidig som han legger til at Iversen normalt skal være i verdenstoppen. Dog kan dette snu. Vi har sett norske toppløpere med motgang som kommer sterkt tilbake. Marit Bjørgen er det beste eksemplet på dette. 

Faktum er imidlertid at flere av alround-lagets for sliter, eksempelvis Sjur Røthe. Er ikke opplegget på allround-laget godt nok? 

I realiteten har Norge i dag to topputøvere. Klæbo og Johaug. Johaug som verdens beste dameløper. Klæbo som sprintkongen. I damelangrenn svikter rekrutteringen, hos herrene florerer ujevne resultater. 

Men så enkelt er det ikke. 

Det er nemlig ikke slik at folk ikke kan gå på ski i andre nasjoner. 

Det er ikke slik at vi automatisk kan forlange toppresultater av våre utøvere hele tiden. 

Det er ikke krise, fiasko eller verdenskrig selv om vi får sølv i en stafett i OL. 

Mye tyder nemlig på at andre nasjoner gjør jobben like bra som Norge. Det er jeg glad for – samtidig som jeg er ganske sikker på at årets triste sesong tenner en Emil Iversen som, uavhengig av om han velger privat satsing neste år eller ei, vil komme tilbake i toppen.

Og snart er det fem-mila. Heia Holund. Eller skal Klæbo få revansj fra diskvalifikasjonen i VM?

Powered by Labrador CMS