Beograd, Serbia 20220602. Norges Joshua King og Erling Braut Haaland før fotballkampen i Nations League mellom Serbia og Norge på Stadion Rajko Mitic.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Beograd, Serbia 20220602. Norges Joshua King og Erling Braut Haaland før fotballkampen i Nations League mellom Serbia og Norge på Stadion Rajko Mitic.Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Evensen mener: Selvtillit smitter mer enn corona

Publisert Sist oppdatert

Vi jubler. Over at en nasjon ranket som nummer 41 på FIFA rankingen slår en som er ranket 16 plasser høyere opp. Det er noe rart med fotball, følelser – og journalistikk. Veien er særdeles kort fra himmel til helvete. Jeg jubler moderat – og er ikke så overrasket. Konstaterer kun at selvtillit smitter mer enn corona.

Hvorfor? La meg komme med et «God dag mann økseskaft» svar: Fordi.

Ja, nettopp. Fordi.

Fordi vi har en lagkaptein som er toneangivende på et av de bedre lagene i PL i England: Martin Ødegaard ruler i Arsenal og har et av europas giftigste pasningsbein. Samtidig har vi verdens beste angriper i Erling Braut Haaland. Den siste er mer unik enn den første, men dette gir laget en selvtillit de har manglet i viktige kamper. Selvtillit smitter mer enn corona. Vi må samtidig ikke glemme at norske fotball-spillere i en årrekke har spilt i Europas beste ligaer og utmerket seg.

Derfor sier jeg heller: Dette var jammen meg på tide,.

Men jeg slipper ikke temaet der. Med Ståle Solbakken som karismatisk trener i garderoben, på benken og foran en mikrofon, blir det like varmt som i helvete rundt han. Alle som får litt ild i baken presterer. Så enkelt er det. Med andre ord: Mye ligger i det mentale.

Og her er Ståle vanvittig god. Han snakker et språk til gutta som de forstår. Jeg tror nemlig landslagstrener-jobben passer Ståle ekstremt godt. Kanskje enda bedre enn som klubbtrener. Kjapt inn, kjapt ut, effektive metoder med evnen til å få alle til å jobbe for alle.

-Dette resultatet hadde vi ikke fått for noen år siden. Vi har tatt steg i riktig retning. Vi kan vinne kamper på en litt stygg og kynisk måte ved å stenge igjen bakover. Nå reiser vi til Sverige for å vinne, sier Martin Ødegård etter kampen.

La oss stikke fingeren i jorda – for å bruke en velklingende klisje. Det var ikke verdens beste lag Norge møtte i Serbia. La oss ikke gjøre det til en sensasjon at det ble seier I Beograd, kun presisere at dette var et steg i riktig retning. Vi bør ha i mente at Danmark er ranket som nummer 11, Sverige som nummer 19, Serbia som nummer 25 – og Norge på plass nummer 41. Det gode nå er at vi TROR vi kan slå dem alle. Det er fett.

Nå venter Sverige. Et Sverige med stopperproblemer. Mot et Norge med Haaland på topp. Vinner vi den kampen, kan vi juble litt mer - men å sprette champagneflaska nå, er altfor tidlig.

Powered by Labrador CMS