KOMMENTAR: Livsfarlig fylleslag på Geilo. Har aldri sett så mange sanseløst fulle ungdommer

Publisert

Dette var onsdag ettermiddag/kveld hvor Havsdalen i Geilo ble gjort om til et gedigent fylleslag. Jeg har sjelden eller aldri sett så mye rølpe-fyll og sanseløse ungdommer. Hvor i helvete var kontrollørene?

Grunnen til at denne reportasjen kommer to dager etter hendelsen er fordi jeg var usikker på hva jeg skulle skrive – og ikke minst om jeg skulle skrive. Og helt ærlig: jeg er ikke sikker nå heller.

Staysman var det store trekkplasteret. Da blir det rølp. Men å gi han skylda for det, blir så feil som det går an. Fylleslaget begynte mange timer før han gikk på scenen kl. 19.00 onsdag kveld. De kalte det Afterski. For altfor mange ble det raskt Good night.

Inne i teltet utenfor Havsdalskroa var det stinn brakke. En ting at det var en offentlig smittestasjon for Corona (som man ikke bryr seg om lenger), en annen ting er det enorme konsumet av alkohol. Synlig berusede ungdommer (og noen eldre) ravet rundt. Svette vakter gjorde så godt de kunne – og kastet ut mange av de som var overstadig beruset. Jenter og gutter, menn og kvinner. Ute var det snø. Ute var det kaldt. Og mange av ungdommen falt sammen i snøen – uten å vite hvor de var.

Livsfarlig!

Jeg fant en ung bergenser bak Hero-camperen. Han klarte ikke å stå på beina. Jeg kunne jo ikke la stakkaren ligge der.

-Hei. Er alt greit, spurte jeg? Et dumt spørsmål, selvfølgelig. Jeg kunne jo se at det ikke var greit. Men spørsmålet kom for å oppnå kontakt.

-Jeg vil hjem, snøvlet han. Gutten kunne være rundt 20 år. Tynnkledd. Ute av stand til å ta vare på seg selv.

-Du kan ikke ligge her, sa jeg – og løftet han opp. Jeg støttet/bar han ut på plassen for bilen min. Jeg merket jeg ble forbannet. Ikke på han, men på arrangøren. Som fraskrev seg alt ansvaret idet ungdommen ble lempet ut av festivalområdet. 

Et par damer kom til. Jeg fant frem en energidrikk. Han drakk. 

-Takk, sa han.

-Vi må få deg inn i varmen, sa jeg. Jeg støttet han videre bort til vakta ved inngangspartiet til arrangementet. Det var rundt 100 meter å gå.

-Han skal ikke inn, sa vakta – og viste med en håndbevegelse at gutten var uvedkommende.

-Hør, sa jeg. Sikkert litt bryskt. -Dere kan ikke bare lempe folk ut i snøen på denne måten. Her har dere et ansvar. Han her kunne frosset igjen. Ta han inn på et varmt rom, la han roe seg ned. Gi han mineralvann og la han drikke opp energidrikken. La han bli mer edru og varm.

Vakta tok ansvar. Gutten sa takk til meg. Han var oppriktig glad for å få hjelp. Han ble stablet inn i et rom på kroa. Og deretter så jeg han ikke. 

Jeg? Orket ikke være der. Jeg ville vekk.

Det som skremte meg var hvor unge de var – og hvor mye de drakk. Ikke fortell meg at dette er en morsom måte å feire påske på. Det er tragisk og deprimerende. Hvor var politiet? Hvor var skjenkekontrollen? Hvem hadde ansvaret? Det er helt greit at Norge har åpnet igjen, men slike arrangementer med så lite kontroll er ingen tjent med – kun de som kan putte tusenlappene i lomma.

Staysman har forøvrig et kanonbra band. Og stemning? Ja, det klarer han å skape. Og jammen meg klarer han ikke å få folk til å rope skål også. Men ikke all gadd å ty til høflighetsfraser(skål). De satte heller flaska rett til kjeften for å drikke mest mulig fortest mulig.

God påske.

Powered by Labrador CMS