Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på øvelse med Røde Kors under statsrådens innblikk i den frivillige helseberedskapen.
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på øvelse med Røde Kors under statsrådens innblikk i den frivillige helseberedskapen.

Færre druknet

Sammenlignet med tidligere år er nedgangen svært positiv

I juni mistet seks personer livet i drukningsulykker her i landet. De siste fem årene har mellom ni og 16 personer druknet i juni.

– Det er gledelig at innledningen til sommeren har gitt lavere drukningstall enn tidligere år. Men seks drukningsulykker er uansett seks for mye, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

I første halvår har 31 personer omkommet i drukningsulykker i Norge, og to nordmenn har druknet i utlandet.

88 prosent av de døde i år er menn. Tre av de omkomne var barn under seks år.

I juni har det også vært flere ulykker der personer har overlevd takket være rask inngripen.

– Både barn og voksne har blitt reddet fordi årvåkne personer har sett ulykkene og handlet, sier Krangnes i Redningsselskapet.

13 personer har druknet fra fritidsbåt, noe som er 40 prosent av totalen. Tolv personer har druknet etter fall fra land, mens tre ulykker har skjedd under bading. Fire personer har druknet fra yrkesbåter, og det har vært én ulykke i forbindelse med dykking.

Ingen av de omkomne i fritidsbåtulykkene brukte flyteutstyr, minst halvparten var alkoholpåvirket, og åtte av dem mistet livet mens båten lå fortøyd i havn.

– Vi har sett flere tragiske ulykker i år der folk har falt mellom båt og brygge og ikke har klart å komme opp igjen. Vi oppfordrer ansvarlige for brygger og havneanlegg, både offentlige og private, til å sjekke at sikkerheten er ivaretatt, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide.

NTB

Powered by Labrador CMS