Fare for at flystreiken kan øke i omfang hvis partene ikke kommer til enighet. Det kan ødelegge ferien for mange.
Fare for at flystreiken kan øke i omfang hvis partene ikke kommer til enighet. Det kan ødelegge ferien for mange.

Flystreiken fortsetter. Ferieturen i fare

Men NHO og Fellesforbundet kom til enighet

Publisert Sist oppdatert

Flystreiken fortsetter. Nordmenn er engstelige for at ferieturen kan bli ødelagt. Norwegian og Widerøe kansellerer i alt elleve flygninger tirsdag som følge av flyteknikerstreiken. Hos SAS går foreløpig alt som normalt. Tre og en halv time på overtid ble det enighet i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart om flyoverenskomsten og her unngår man streik.

Ti av de elleve kanselleringene som tirsdag morgen er kjent, er hos Norwegian.

– Vi har per nå kansellert fem rundturer fra Gardermoen i dag som følge av flyteknikerstreiken, sier presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, til NTB.

De fem rundturene er tur/retur London, Alicante, Edinburgh og Murcia i Spania, og passasjerer som er berørt har fått beskjed.

Hjørnholm sier at dersom man skal reise med Norwegian de kommende dagene og ikke hører noe fra selskapet, kan man anta at flyet går som planlagt.

– Vi mangler flyteknisk personell som følge av flyteknikerstreiken, så skulle det skje noe uforutsett, at flyene trenger teknisk inspeksjon, kan det få ytterligere konsekvenser, sier Hjørnholm.

DE FLESTE FLYGNINGER GÅR SOM NORMALT

– Per nå er det bare en avgang som er kansellert, og den forhåndskansellerte vi i går, sier kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli.

– Det er en rute i Finnmark, fra Tromsø via Alta, Vadsø og Kirkenes. Utover det har vi ikke forhåndskansellert noe, sier kommunikasjonssjefen.

Hun sier eventuelle uforutsette tekniske hendelser vil forårsake utfordringer, da det ikke er så mange flyteknikere på jobb.

– De fleste flygningene går som normalt, og dersom ikke passasjerene er kontaktet går flyet som normalt, sier Solli.

BLIR KONTAKTET DIREKTE

Hos SAS er det foreløpig ikke kansellert noen flygninger tirsdag, og ting går enn så lenge som normalt.

– Det er ingen SAS-flygninger som er berørt av flyteknikerstreiken, per nå, sier selskapets norske pressesjef Tonje Sund til NTB.

– Passasjerer som blir berørt, blir kontaktet direkte av oss. Skulle ting utvikle seg, tar vi direkte kontakt, sier pressesjefen.

106 flyteknikere er i streik etter at det ble brudd i forhandlingene med Norsk Flytekniker Organisasjon. Ytterligere 39 teknikere tas ut ved midnatt fredag kveld dersom det ikke blir enighet om en løsning.

Tre og en halv time på overtid ble det enighet i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart om flyoverenskomsten. Dermed blir det ingen streik.

NHO OG FELLESFORBUNDET KOM TIL ENIGEHET

– Vi er fornøyd med å ha kommet i havn etter en krevende mekling, med god bistand fra mekleren. Nå har vi kommet til en løsning som gir medlemmene våre et lønnsløft som vi håper de kan gi sin tilslutning til, sier forhandlingsleder Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet.

Fellesforbundet hadde i første omgang varslet plassfratredelse for 160 medlemmer i Aviator i Bergen og Widerøe Ground Handling i Trondheim.

Også NHO Luftfart sier de er fornøyd med å ha kommet fram til en løsning.

– Dette var tøffe, men konstruktive forhandlinger, og vi kom fram til en løsning som ligger innenfor handlingsrommet etter tidligere oppgjør og frontfaget. Vi er glad for at dette nå ikke påvirker sommertrafikken for norsk luftfart, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

4 KRONER I TIMEN

Enigheten innebærer et generelt tillegg til alle på 4 kroner per time, og partene er også enige om et kraftig løft av minstelønnssatsene.

– Gjennom dette resultatet mener vi å ha kommet et godt stykke videre på veien i å utvikle overenskomsten. Vi er fornøyd med at vi nå har oppnådd en solid heving av lønnssatsene, som vi mener er helt nødvendig for at bransjen skal bli mer konkurransedyktig, sier forhandlingsleder Sivertsen.

I overenskomsten er det også enighet om at det skal legges til rette for kompetansehevende tiltak og målrettet arbeid med mangfold og likeverd.

FØRST ENIGE - SÅ NEI

Partene ble enige da de møttes tidligere i vår, men i uravstemningen blant medlemmene i Fellesforbundet stemte hele 85 prosent nei til flyoverenskomsten. Derfor møttes de hos Riksmekleren klokka 10 mandag.

Selv om det ikke ble streik blant bakkemannskapene, er flybransjen rammet av en annen streik gjennom at Norsk Flytekniker Organisasjon har tatt ut 106 medlemmer. Ytterligere 39 teknikere tas ut i streik fra og med lørdag om det ikke blir enighet om en løsning innen den tid.

Powered by Labrador CMS