Det har væørt mange ulykker på norske veier i sommer.
Det har væørt mange ulykker på norske veier i sommer.

Folk skal hjem fra ferien. Ta det pent

Ulykkes-sommeren skaper frykt på norske veier.

Publisert Sist oppdatert

Ulykkes-sommeren skaper frykt på norske veier. -Ta det pent, sier skadeforebygger i forsikringsselskap.

Økt trafikk på veiene stiller større krav til oss som sjåfører. – Vi bør være mer opptatt av å unngå ulykker enn å komme fortest mulig frem, sier skadeforebygger.

Siste dag i fellesferien ble preget av flere alvorlige trafikkulykker og lange køer mange steder. Også denne helgen er det mange som avslutter ferien, og vi kan vente oss tett med biler på veiene. Det gir økt risiko for skader og trafikkulykker.

Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind
Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind

– Vi oppfordrer bilistene til å ta det pent på veiene denne helgen. Husk at høy fart og forbikjøringer kan skape farlige situasjoner for både deg selv og andre medtrafikanter, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Vi bryter oftere fartsgrensen på sommeren

Kjøredata* fra nær 6000 bilister de siste tre årene viser at gjennomsnittsfarten til norske bilister er markant høyere i juli og august enn resten av året. Det kan bli en skummel kombinasjon med mye sommertrafikk på veiene.

– Det stiller enda større krav til oss – og vi må ta ansvar for egen atferd i trafikken, sier skadeforebyggeren.

I løpet av ett år bryter norske bilister fartsgrensen i snitt 12,5 prosent av kjøretiden.

Hold avstand til bilen foran

Skadestatistikk hos Fremtind viser at de vanligste årsakene til bilskader er påkjørsler bakfra, kjøring inn i parkerte biler og rygging. Over 600 påkjørsler bakfra er meldt inn til Fremtind i juni og juli i år.

– Et viktig risikoreduserende tiltak er at vi holder god avstand til bilen foran. Vær oppmerksom på at trafikkbildet raskt kan endre seg. Derfor er det viktig at vi alltid har fokus på det vi holder på med, nettopp det å kjøre bil. Mobilen må du la ligge når du kjører, sier Hofstad-Nielsen.

Thereses huskeliste til hjemfarten:

  • Overhold fartsgrensene og kjør etter forholdene
  • Gjør deg ferdig med tasting før du kjører, og la mobilen ligge når du kjører
  • Ta deg tid når du skal parkere og rygg alltid inn på parkeringen, ikke ut
  • Ikke stol blindt på alle funksjonene i bilen, som for eksempel autopilot og ryggekamera
  • Ta det pent ut av parkeringsplasser, veikryss og rundkjøringer, og når du skal «flette» i kø, inn og ut av kollektivfelt eller på motorveien

*Kjøredata er basert på appen Smartbil, i perioden 2018 til 2021, med data fra 6000 bilister og 77 millioner kjørte kilometer.

Powered by Labrador CMS