Professor Jorunn Sundgot-Borgen mottar Norske kvinners sanitetsforenings kvinnehelseforskningspris for 2021. Foto: Privat
Professor Jorunn Sundgot-Borgen mottar Norske kvinners sanitetsforenings kvinnehelseforskningspris for 2021. Foto: Privat

Forsker hedret for kampen mot spiseforstyrrelser

Publisert Sist oppdatert

Professor i fysisk aktivitet og helse ved Idrettshøyskolen, Jorun Sundgot Borgen, er hedret for sin forskning om spiseforstyrrelser. Sundgot-Borgen begynte å forske spiseforstyrrelser blant idrettsutøvere, ble hun møtt med mistro. Nå vant hun pris for arbeidet sitt.

– Jeg har til de grader holdt på med kvinnehelse i hele min forskerkarriere, forteller Jorunn Sundgot-Borgen. Jeg har vært opptatt av formidling, ikke bare i vitenskapelige tidsskrifter, men også i kanaler som når ut til folk flest, sier hun.

Sundgot-Borgen er professor i fysisk aktivitet og helse ved Norges idrettshøgskole. Hun mottok hun Norske sanitetskvinners (NKS) Kvinnehelseforskningspris for 2021 for sin mangeårige innsats som forsker på kvinnerelaterte helseområder i idretten.

– Mine satsningsområder er i tråd med Sanitetskvinnenes satsingsområder, sier Sundgot-Borgen. og fortsetter:

– Noe av det som gjør NKS unike er at de henger med i tiden og tør satse på områder andre ikke nødvendigvis prioriterer. Jeg har også turt å sette søkelys på et områder man helst ikke snakker om, som spiseforstyrrelser og seksuell trakassering av kvinner i idretten.

Forskningen til Sundgot-Borgen har vist at spiseforstyrrelser er særlig utbredt blant kvinnelige toppidrettsutøvere.

– Vi har kunnet dokumentere en forekomst få har ønsket å forholde seg til. I dretten er forekomsten klart høyest blant de idrettene der en spesiell kroppsvekt eller tynnhet er viktig for prestasjon, forteller Borgen og fortsetter:

-Idretten har ikke akkurat satt pris på forskningen knyttet til baksiden av medaljen. Forskningsmidler fra NKS i form av lønn til stipendiater, har derfor vært avgjørende for å få gjennomført mange av prosjektene., avslutter Borgen.

Powered by Labrador CMS