Chelsea kan bli solgt tross sanksjoner. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
Chelsea kan bli solgt tross sanksjoner. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Hva skjer med Chelsea?Hva er konsekvensene av sanksjonene for den engelske PL-klubben

Publisert

Hva vil skje med fotballklubben Chelsea, spillerne og støtteapparatet, og hva er konsekvensene for supporterne etter sanksjonene mot eier Roman Abramovitsj?

* Den britiske regjeringens sanksjoner mot klubbeier Roman Abramovitsj på grunn av krigen i Ukraina stanser russerens salg av klubben gjennom det amerikanske investeringsselskapet Raine.

* Abramovitsj kunngjorde 2. mars at han ville selge klubben. Det er antatt at han krever 3 milliarder pund (35 milliarder kroner) for klubben. Det skal være flere interessenter. Det er usikkert om lånet på 17,5 milliarder kroner vil bli trukket fra salgssummen.

* Klubben (både menn og kvinner) har fått lisens til å fortsette å spille kamper i England og betale lønn til spillere, trenere og andre ansatte. Lisensen gjelder til 31. mai.

* Chelsea skal ha rundt 190 millioner i banken, men bruker rundt 330 millioner kroner i måneden på lønninger. Abramovitsj har selv skutt inn penger i kassen, noe han trolig ikke lenger vil ha muligheten til. 

* Sesongkort og billetter solgt før 10. mars er gyldige, men ingen nye billetter til Chelseas hjemmekamper kan selges. Billettsalget til FA-cup-kvartfinalen mot Middlesbrough 19. mars er stanset.

* Det er fortsatt usikkert hva som skjer med videre spill i mesterligaen. Uefa sier de «søker klarhet om saken».

* Lisensen er svært detaljert og regulerer blant annet hvor mye penger som kan brukes til å reise på bortekamper. Beløpet er satt til i overkant av 230.000 kroner per kamp, noe som vurderes langt under aktuell kostnad.

* Så lenge sanksjonene gjelder, kan klubben verken kjøpe eller selge spillere. Det er heller ikke mulig å forhandle eventuell forlengelse av eksisterende kontrakter med spillere og trenere.

* Chelseas viktigste draktsponsorer har kansellert sine kontrakter. Den viktigste, med mobiloperatøren Three, er verdt nærmere 500 millioner kroner i året. Det er uklart om andre sponsorer vil trekke seg.

Powered by Labrador CMS