HYTTESALG: Endringene i avhendingsloven vil få spesielt stor betydning for hytteeiere, mener Norsk Hyttelag. Foto: Shutterstock / NTB
HYTTESALG: Endringene i avhendingsloven vil få spesielt stor betydning for hytteeiere, mener Norsk Hyttelag. Foto: Shutterstock / NTB

Nye regler når det gjelder hyttesalg. Får stor betydning

Publisert

1. januar fikk Norge nye regler for bolighandel. Blant annet kan ikke boligen selges «som den er», og selgeren må ta større ansvar for informasjon og dokumentasjon. I tillegg blir det innført nye minstekrav til tilstandsrapporter.

Endringene i avhendingsloven vil få spesielt stor betydning for hytteeiere, mener Norsk Hyttelag.

– På mange hytter, og særlig eldre hytter, har det nok vært vanlig å slurve med dokumentasjonen av utført arbeid. I tillegg har det vært vanlig med større grad av egeninnsats, sier Audun Bringsvor i Hyttelaget.

Hyttelaget tror medlemmene kan få økt behov for advokathjelp nå når de nye reglene trer i kraft.

Byggstart.no hjelper bolig- og hytteeiere å finne riktige fagfolk til bygge- og renoveringsprosjekter. Norsk Hyttelag har spurt dem om hva som er de vanligste feilene og manglene i norske fritidsboliger.

– På hytter finner vi ofte lekke tak og utette membraner på våtrom, akkurat som i helårsboliger, forteller Andreas Jebsen.

Han sier videre at egeninnsats er særlig vanlig på hytter. Iblant gjør folk mer enn de burde.

– Elektriske arbeider er ikke noe man har lov til å gjøre selv, og våtrom burde man absolutt holde seg unna med mindre man har nødvendig kompetanse.

Flere utfører også søknadspliktige arbeider uten å søke kommunen om tillatelse. Det kan for eksempel gjelde bod eller brygge i strandsonen, tilbygg eller utvidelse av terrassen.

Kilde: Norsk Hyttelag

Powered by Labrador CMS