AMERIKANSK: Trude Holm Naimak er inspirert av amerikansk julepynt og den amerikanske måten å pynte treet på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
AMERIKANSK: Trude Holm Naimak er inspirert av amerikansk julepynt og den amerikanske måten å pynte treet på. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Trude (45) pynter til jul på amerikansk vis: – Vi liker glitter og glamour

Publisert

Trude Holm Naimak og familien har tre juletrær og er ferdige med pyntingen allerede i november. Hun har byttet ut røde nisser med gull og glitrende reinsdyr.

– Vi liker å dekorere på en litt annen måte enn den nordiske stilen, og har heller ikke huset fullt av nisser, sier Trude Holm Naimak.

I hennes julehjem finnes det riktignok én enslig nisse, men den er diskret plassert innerst i en gang. Blikkfanget i stua er i stedet et nærmere tre meter høyt juletre fylt av glittergirlandere, julekuler, røde bånd, gullfargede blomster og glitrende reinsdyr og fugler. 

– Jeg har blitt inspirert av amerikansk julepynt. Måten man pynter juletrær på for eksempel, er annerledes enn her, sier hun, og mener hennes tre er sparsommelig pyntet sammenlignet med et typisk amerikansk juletre.

– Der ser man knapt det grønne på greinene, sier hun. 

Hun har en forkjærlighet for ekstra fyldige glittergirlandere, som har fått plass både på treet og andre steder i huset. 

– I USA pynter man også gjerne treet med bånd, og bruker såkalte «picks», som er pynt du stikker inn i treet – typisk blomster, sier hun, og trekker en gullfarget blomst ut av treet.Familie på sju

Hos Naimak og familien starter juleforberedelsene så fort spindelvev og skjelett fra årets Halloween-feiring er pakket bort på loftet. 

– Vi begynte å høre på julemusikk tidlig i november. Jeg har vokst opp med at man tar fram treet på lille julaften, men husker det som veldig hektisk – alt av vasking og pynting skulle gjøres rett før jul. Jeg vil helst ha alt klart i løpet av november, så kan vi heller hygge oss i desember, sier hun. 

Med fem barn mellom 10 og 18 i hus, legger hun ikke skjul på at desember kan være travel nok fra før.

– Det er hektisk med alt man skal rekke av gaveinnkjøp og juleavslutninger. Da er det fint å slippe å stresse med pyntingen i tillegg, sier hun. 

Hun og mannen hadde begge barn fra tidligere forhold da de møttes. I 2017 fikk de bygget et arkitekttegnet hus på Kjelsås i Oslo for å kunne romme den nye storfamilien. Her har de blant annet sju soverom og to vaskemaskiner og oppvaskmaskiner for å få hverdagen til å gå rundt. 

– Vi synes begge at julepynt er veldig stemningsskapende. Vi liker glitter og glamour – det er litt glamourpreg her resten av året også, sier hun. 

Hun gjør det meste av pyntingen inne, mens han tar seg av julepynten utendørs. Instagram-hjem

Naimak henter mye inspirasjon på Instagram.

– Mange legger ut videosnutter av hvordan de pynter trærne sine, som jeg har lært mye av, sier hun. 

Hun har også sin egen Instagram-konto, @trudeshus, hvor hun deler bilder av huset både med og uten julepynt. 

Allerede når man kommer inn i entreen, aner man at stilen ligger et stykke unna nøktern norsk nissejul. Her står ett av hjemmets i alt tre juletrær, pyntet i blått og gull. 

– Jeg liker å kjøpe brukt hvis jeg kan. Mye av pynten på dette treet har jeg kjøpt på Finn.no, av en dame som hadde gått lei av blått juletre, forteller hun. 

Foruten å kjøpe brukt, lager hun også deler av dekoren selv. 

– Jeg har interiør som hobby, og liker å lage noe selv, som julekranser. Jeg er dessuten en stor fan av spraymaling. Hvis en ting har feil farge, maler jeg den bare, sier hun, og viser fram en vase som har fått nytt liv med et lag gullfarge.

I barnestuen står familiens tredje juletre, pyntet av døtrene på ti og tolv år. 

– De har pyntet selv, men jeg hjalp dem litt med å få glitteret pent rundt treet. Og jeg har lært dem opp i jevn distribusjon – barn har en tendens til å putte all pynten på ett sted, smiler hun. Glitrende reinsdyr

Foruten juletrærne er huset pyntet med blant annet lyslenker, glittergirlandere, glitrende figurer, juleduker og juleputer. 

– Jeg er veldig glad i reinsdyr, så de går igjen flere steder i huset, sier hun. 

I stua står dessuten en elektrisk juleby som stadig får nye elementer, i tillegg til at familien har et batteridrevet tog tøffende rundt juletreet. 

Naimak har også en forkjærlighet for slanger, som går igjen på alt fra lampeføtter til krukker. 

– Jeg synes de dekorative, rett og slett, sier hun. 

Selv om mye av pynten hentes fram til jul, er mange av elementene de samme året rundt. 

– Vi har innslag av gull og vinrød hele året. Alle kraner er for eksempel i messing, det er lite kromfarger her. Jeg liker å ha en gjennomført stil, med elementer som går igjen så det blir en flyt i interiøret, forteller hun. 

Selv om hun er tidlig ute med julepynten, er hun også rask til å rydde jula bort. 

– Juletreet går ned første nyttårsdag, eller før!(UNDERSAK) Tre juletrender

Interiørstylist Marianne Haga Kinder driver Instagram-kontoen @inspirasjonsguidennorge og podkasten Inspirasjonshuset. Hun forteller at nordmenn julen 2021 pynter i tre ulike retninger, inspirert av populærkulturen:

– Den ene er det jeg kaller disneyjul, med mye farger og blinkende julelys. Den andre er den veldig tradisjonelle julen slik man kjenner den fra «Reisen til julestjernen», med julestjerner, sølv, gull og glitter. Til slutt er det den naturlige julen, med inspirasjon fra «Tre nøtter til Askepott», forteller hun.

Selv har hun gått i retning naturlig jul.

– Jeg har en eske med julekuler hvor jeg plukker ut litt forskjellig hvert år, og i år går det mer i naturfarger, i tillegg til at jeg blant annet har kuler i tovet ull, forteller hun. 

Hun påpeker at gjenbruk er populært, og at man gjerne maler julekulene i en annen farge fremfor å kjøpe nye. 

– Kjøp gjerne små bokser med fargeprøver. Bruker du bakepulver i malingen, får du en fin struktur på overflaten, sier hun.

Julekranser har også blitt en stor trend, forteller Kinder. Kransene henger ikke lenger bare ved inngangspartiet, men også blant annet i gangen og på kjøkkenet. 

– Utelys er det også blitt mye mer av, i tillegg til at det er mer fokus på inngangspartiet, der man gjerne pynter med lykter og små bartrær, sier hun, og legger til at juleroser er veldig populære i år.

En annen trend er å pynte med dekorerte pepperkaker. 

– Julestjerner er det også mye av denne julen, gjerne i ulike varianter og størrelser. I år lager dessuten «alle» julestjernene selv ved å lime sammen papirposer, forteller hun. 

Powered by Labrador CMS