En positiv Covid-19 antigen hurtigtest. To streker markerer at korona er påvist. Foto: Erik Johansen / NTB
En positiv Covid-19 antigen hurtigtest. To streker markerer at korona er påvist. Foto: Erik Johansen / NTB

Overlege: Bortkastet tid å analysere positive hjemmetester

Publisert

Det er «bortkastet bruk av ressurser» at laboratoriene må analysere positive hjemmetester, mener avdelingsoverlege Gunnar Skov Simonsen ved UNN.

– Rundt 20 prosent av prøvene vi analyserer, er allerede positive hurtigtester. Det er helt meningsløst og helt feil bruk av vår kapasitet, sier Gunnar Skov Simonsen, overlege og avdelingsleder for mikrobiologi og smittevern ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø til VG.

Han sier positive hurtigtester nesten alltid er positive på PCR-test når smitten i samfunnet er høy.

– Slik situasjonen er i dag, så er falske positive hurtigtester ikke et problem. Nå bruker vi urimelig mye tid og krefter på å bekrefte disse positive hurtigtestene, sier han til VG.

Seniorrådgiver Trude Andreassen i Helsedirektoratet sier formålet med en bekreftende PCR-test ikke bare er å sikre at svaret er korrekt, men også å sikre registrering i MSIS (Meldingssystemet for smittsomme sykdommer).

Manglende rapportering i MSIS vil gå utover den nasjonale overvåkingen. I tillegg sikrer meldingen i MSIS at personer får korrekt antall vaksinedoser. Samtidig registreres også prøvesvaret i koronasertifikatet, sier hun til VG.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS