IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Wild horses at sunset
Mye å passe på som hesteeier når høsten kommer,.

Høsttips for hesteeiere.

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tekst: Etter avtale med Agria.no

Kjøligere morgener, fargesprakende løv og mørkere dager er tydelige tegn på at det er høst. Som hesteeier er det en del ting man skal tenke på i denne sesongen – her er nyttige tips.

 1. Lys livsviktig for hester Hvis du skal bygge en stall er det viktig med store vinduer slik at dagslyset slipper inn. Forsøk å finne bra løsninger i eldre stallbygninger. Ha gjerne lyset tent i stallen utover kvelden. Lys er bra for den hormonelle balansen hos avlshopper og påvirker hopper som har vanskelig for å komme i brunst. Også unghesters utvikling påvirkes positivt av lyset.

  Akkurat som vi mennesker trenger hester dagslys. Slipp derfor hestene ut på morgenen og ikke ta de inn tidligere enn nødvendig – helst ikke før skumringen. Spesielt i vinterhalvåret når det ellers er mørkt. 
 2. Pass på smitte I løpet av oppstallingen på høsten settes ofte hester fra ulike steder under samme tak. For alles beste kreves en god vaksinasjonsbeskyttelse. Se også over ormekurrutinene. Det er nok med at en eller to hester har parasitter for at smitten skal spres til de andre. Vær også obs på lus.

  Ikke glem føllene! De må også ha sin vaksinasjon og ormekur. 
 3. Glem ikke refleksene Under den mørke årstiden trenger både hester og ryttere all hjelp de kan få for å bli sett. Bruk ben- og halereflekser samt refleksdekken på hesten, og en refleksvest til deg selv. Dette er en billig og effektiv måte å få bilister til å oppdage dere tidlig. I mørket oppdages ekvipasjen ofte altfor sent, og en ulykke kan lett oppstå.
 4. Hesten vil ha frisk luft i stallen Bruk litt tid på luften i stallen, så får hesten din en bedre vinter. Luften i stallen påvirkes av gjødsel og urin. I grenseland mellom væske og luft dannes ammoniakk og andre gjødselgasser. Jo varmere det er i stallen, desto mer gass dannes. Gassene kan være skadelige for slimhinnene i hestens luftveier.
 5. Halm, pellets, kutterspån eller torv? Et av strøets viktigeste funksjoner er å suge opp urin, og det gjelder at man strør tilstrekkelig mye. Strømaterialene har ulike fordeler og det kan være vanskelig å velge. Pellets har den fordelen at den er økonomisk og miljøvennlig ettersom det er et naturprodukt, samt at det er komfortabelt for hesten da strøet ikke “forsvinner ut i kantene” i boksen. Det forhindrer også liggesår hos hesten og er støvfritt.  Halm har en noe mindre absorbsjonsevne enn for eksempel torvstrø og kutterflis. I gjengjeld tilbyr halm sysselsetting for hesten. Vær obs på at treholdige strømaterialer i visse tilfeller kan ha en negativ innvirkning på hestens hover. 
 6. Begrens støvet Støv er ikke bra for hestens luftveier. Kost derfor aldri stallgangen når hestene står inne. Fukt gjerne gangen før du koster så minimerer du risikoen for at det støver. Sleng ikke ned høy eller halm fra låven når det finnes hester i stallen. Dårlig ventilasjon er en vanlig årsak til hesters halsproblemer. Få hjelp av fagfolk til en få en god ventilasjon. En stall skal helst ikke være for varm eller fuktig, men derimot ha en sval temperatur med frisk luft. 
 7. På tide å kjøpe høy Mange hesteeiere kjøper høyet sitt på høsten. Høyet skal være fritt for støv, ha frisk grønnfarge, lukte godt og ha rikelig med blad. Mugg er bannlyst – hester kan bli svært dårlige av det. Gjør en grundig sjekk, slik at du vet hva du putter i hesten din!