IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Eye of Arabian bay horse
Pass på hesten i høstmørket.

Pass på hesten i høstmørket

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tekst: Agria

Høstmørket øker risikoen for påkjørsler på rideturer, men også under innslipp og utslipp i nærheten av trafikkerte veier. Refleks er en enkel måte å øke sikkerheten, både på hesten din og deg selv.

Vanlige bortforklaringer til at man ikke bruker refleks er at man kun skal ri en kort tur og at man rekker tilbake før mørket kommer eller at gatebelysningen holder. Men alle som har sittet bak et bilratt vet hvor fort sikten forsvinner selv i skumringen og med gatebelysning.

– I mørket er en hest uten uten refleks i beste fall synlig på 25–30 synlig meters avstand. Med reflekser øker du avstanden til 140 meter. Da rekker bilister å senke farten og holde avstand, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring i Norge.

Hvor mye refleks bør du bruke?

En viktig huskeregel er at refleksene skal være synlige både bakfra, forfra og fra siden. Og jo mer refleks, desto mer synlige er dere!

Vi anbefaler å minimum bruke en grime og et dekken med refleks samt reflekser på hestens bein. Beinrefleks er godt synlig for bilister ettersom de ser bevegelsene. Bruk også gjerne noen lamper/lys. Når det gjelder deg som rytter bør du minimum bruke en refleksvest. Ha også gjerne refleks på hjelmen.

AgriaShop har vi en grime med refleks og en praktisk LED-lampe for hesten, samt refleksvest og reflekshjerte til deg.

Refleksens holdbarhet

Med turer i all slags vær blir refleksene fort slitt. Derfor er det viktig å jevnlig sjekke at refleksen fungerer. Det kan du gjøre på følgende måte:

  1. Sammenlign den gamle refleksen mot en ny i et mørkt rom eller utendørs i mørket.
  2. Lys på refleksene med en avstand på fire meter med en lommelykt.
  3. Sammenlign forskjellen:
    Hvis den gamle refleksen er merkbart dårligere er det på tide å bytte den ut.

– Reflekser som blir utsatt for fuktig vær og vind blir fort slitt. Hvis refleksen i tillegg får riper og bruksmerker mister den raskt refleksevnen. For å sjekke at refleksen gjør nytten sin kan du ta reflekstesten regelmessig, råder Broholm Einarsen.

Husk også at reflektorene ikke vil fungere om refleksen er møkkete. Det er derfor viktig å tørke av refleksene før og etter turen hvis de har blitt skitne.