Vi gir deg noen gode råd om stell av hesten i løpet av vinteren.
Vi gir deg noen gode råd om stell av hesten i løpet av vinteren.

Vinterens farer for hesten: her er noen råd

Publisert

Vinter og kulde øker risikoen for visse sykdommer og skader. Her kan du lese om hva som er viktig å tenke på, og hva du kan gjøre for å forebygge at uhellet skjer. 

Tilgang til vann

Hesten skal alltid ha tilgang til rent vann, også når den er ute. Mange hester drikker mindre vann når det er kaldt, men det er ikke nødvendigvis fordi hesten er mindre tørst. Studier har vist at hester som tilbys temperert vann drikker mer enn hester som får kaldt vann.

Hvis det er kaldt ute må du huske å bytte vann ofte slik at det ikke fryser. Det finnes også spesielle vannkar som gjør at vannet ikke fryser, som kan være lurt å investere i.

Forstoppelses- og sandkolikk

Mindre vann og mosjon kombinert med mer fôr øker risikoen for forstoppelseskolikk. To viktige tiltak for å forebygge denne typen kolikk er å sørge for at hesten får nok væske og trening. For å oppmuntre hesten til å bevege seg mer i luftegården kan du blant annet fordele fôret i små hauger. På den måten må hesten bevege seg rundt.

Det er samtidig viktig at hesten har tilgang på noe å spise når den er ute. I tillegg til at dette bidrar til at hesten holder varmen, hindrer det at den eventuelt får i seg sand fra bakken. Hester har en tendens til å grave i bakken etter mat, og kan da få i seg sand i letingen. Hvis hesten får i seg for mye sand kan det føre til en forstoppelse i tarmene, en såkalt sandkolikk. Sandkolikk kan forebygges med psylliumfrø (loppefrø) ved at frøene pakker seg rundt sanden og frakter den ut sammen med avføringen. Men, mistenker du kolikk anbefaler vi at du først og fremst kontakter veterinæren din for å rådføre deg.

Les også: Kjenner du til reglene for leskur?

Forfangenhet

Det er viktig å holde en jevn balanse mellom fôr og mosjon, sommer som vinter. For mye mat og for lite trim kan øke risikoen for forfangenhet. Hvis hesten din står mye i paddock er det viktig å legge inn regelmessig trening.

Bruk av brodder på glattisen

Snø, kombinert med vekslende temperaturer, kan by på trøbbel. Snø kan feste seg under hestens hover og føre til at hesten sklir og vrikker et ben. Glattis kan også forårsake at hesten mister kontroll på beina og i verste fall få bruddskader. Det er derfor viktig å bruke korte brodder og snøsåler for å forhindre at snøen pakker seg. 

Vær oppmerksom på hestenes bevegelsesmønster og gi den beskyttelse for å minimere risikoen for sår etter brodder. Broddene bør likevel tas ut så fort de ikke er nødvendige. De fleste hester sliter broddene ujevnt. Bytt derfor slitte brodder i tide slik at hesten ikke belaster hoven feil. 

Ikke pynt stallen med barlind

Unngå å bruke barlind som pynt i stallen! Planten inneholder alkaloidet taksin, som er svært giftig hester, på lik linje som for elg, rådyr og annen storvilt. 

Powered by Labrador CMS