Stell av hund er viktig - og skal være trivelig for både eier og hund.
Stell av hund er viktig - og skal være trivelig for både eier og hund.

Anskaffe en hund til? Her noen gode råd

Publisert

Mange hundeeiere lurer på om de skal skaffe seg enda en hund. Som regel går det veldig bra, og her får du noen tips på veien!

Skal vi ha en hund til?

Spørsmålet kommer opp i mange familier. Årsakene kan være mange: Hunden trenger selskap eller kanskje dere har hatt valper på tispen og vil beholde en valp? Uansett årsak, lar det seg som regel gjøre med et nytt tilskudd i familien. Men, husk å ta hensyn til hunden dere har. Hvis den er eldre, kan det være lurt å vente med å skaffe en valp med tonnevis av energi, men heller la den ha sine siste år i fred og ro med dere.  

Hvilket kjønn skal du velge?

Hvis du skaffer en ny hund av samme kjønn som den gamle, kan det være lurt at det er minst to års aldersforskjell mellom dem. Når den yngste hunden kommer i puberteten kan det ofte by på konflikter. Jo større aldersforskjell, desto mindre risiko for konflikter. 

Hvis du derimot skaffer en hund av ulikt kjønn, har du en liten utfordring med tispas løpetid. En del hanner bryr seg kun i løpet av den korte tiden tispen er paringsvillig, mens andre kan være påvirket hele løpetiden (opptil to uker). En hann som bjeffer, piper og kanskje til og med uler i flere uker, kan sette familiens og naboenes tålmodighet på prøve. Hvis det lar seg gjøre, bør dere da vurdere å sette den ene hunden hos en bekjent under løpetiden.

Obs! Husk at tisper med løpetid kan være svært utspekulerte, og komme seg over og gjennom de utroligste hindre. Det er ikke morsomt å få tispen tjuvparet, så vær oppmerksom i løpet av løpetiden dersom dere må ha dem begge under samme tak.

Husk at en valp tar mye tid!

Det blir ikke nødvendigvis dobbelt så mye jobb med to hunder, men arbeidsmengden minsker absolutt ikke. Det er viktig å være til stede den første tiden når nykommeren er kommet i hus. Dette er nettopp for å se til at alt går slik det skal og at hundene kommer godt overens. Ikke alle hunder setter pris på et nytt familiemedlem, det kan bety konkurranse om familiens oppmerksomhet, mat og godbiter. Og attpåtil kanskje en favorittplass i sofaen? Du må derfor holde et godt øye med dem.

På den andre siden må du være til stede for å oppdra hunden og sosialisere den på egenhånd. Ofte betrakter valpen den andre hunden som et forbilde, og kopierer fakter. Men det er viktig å ikke overlate valpeoppdragelsen til den andre hunden. Valpen må også sosialiseres. Dette handler om at valpen må bli selvstendig, noe den ikke blir ved å alltid omgås sin trygge "storesøster" eller "bror". Det blir deres rolle, som flokkledere, å være til stede som en støtte og trygghet for valpen. 

Det er også du/dere, som er flokkens leder, som må sette grenser. Det er deres jobb å irettesette hundene de gangene det sklir ut. Etter hvert, når hundene har lært hverandre å kjenne og funnet plassene sine, kan du la dem være alene – litt etter litt.

Glem ikke den eldre hunden!

Glem for all del ikke den eldre hunden i all gleden med å få en ny valp i huset. Det er fort gjort at den eldre hunden kan føle seg bortglemt og tilsidesatt. Husk å gi hunden minst like mye oppmerksomhet og kjærlighet som før valpen kom.

Lykke til med tilskuddet! Vi håper det blir et godt og langt vennskap mellom hundene deres!

Tekst: Agria

Powered by Labrador CMS