IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

NOAH sitt oppslag i sosiale medier i dag.
NOAH sitt oppslag i sosiale medier i dag.

Fire hunder fra 5-10 år dømt til døden fordi retten mener de er for gamle til å omplasseres

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dyrevernsorganisasjonen Noah går hardt ut med en domsavgjørelse i Vestre Finnmark Tingrett. Retten mener at det er umulig å omplassere hundern som er mellom fem og ti år. NOAH skriver på sosiale medier i dag.

“Vestre Finnmark tingrett har dømt de fire pyrenéerhundene Askot, Abbey, Arko og Edna til avliving. Bakgrunnen er at en femte hund, Dakota, fikk avlivingsvedtak etter en hendelse i 2019, der hun bet en mann i foten. Retten kom frem til at hundeholdet generelt skapte utrygghetsfølelse i nabolaget, av den grunn at de resterende hundene “ofte var løse” og at de var store. I forbindelse med at eier har fått aktivitetsforbud, vedtok retten å avlive alle hundene på gården.

Retten uttaler at “det vil ikke være forsvarlig å omplassere gamle og syke hunder, som har skapt redsel i en lokalbefolkning.” Men hundene er er 5-10 år gamle, og vil kunne leve i mange år til. NOAH har fått opplysninger om at én av hundene har en sykdom, men i og med at hunden ikke allerede er avlivet er det grunn til å tro at hundens tilstand er forenlig med liv.

Retten innrømmer også at disse fire hundene ikke har vært involvert i hendelser og at det er eiers handlinger (slippe dem ut) som har skapt redsel i nabolaget, ikke disse fire hundene som sådan. Retten innrømmer dermed at de fire hundene i seg selv ikke utgjør problemet – men velger å avlive dem med begrunnelse i at de er “gamle og syke”, selv om tilstanden deres er forenelig med videre godt liv ved en omplassering.

NOAH mener dette er feil bruk av hundeloven.NOAH mener det er uforholdsmessig å avlive hunder på bakgrunn av at båndplikten ikke er overholdt – dette kan ikke hundene noe for. Ingen av disse fire hundene har skapt farlige situasjoner, og retten henviser tvert imot til at de skal ha godt gemytt.

NOAH mener disse hundene burde få leve resten av sine liv i nye gode hjem.Hundeloven har krevd for mange hundeliv på grunn av generell frykt for hunder. Hundeloven er nå på høring for å gjennomgå flere av de punktene NOAH allerede i 2003 visste ville føre til avliving av helt normale hunder, som i dette tilfellet.

Send gjerne ditt innspill til ny hundelov her: https://www.regjeringen.no/…/horing…/id2868048/S

tøtt NOAHs arbeid for hunders rettsvern ved å bli medlem: https://dyrsrettigheter.no/medlem/?fa=18m3

Saken har generert stort engasjement. e-tv sin redaktør, Lasse Olsrud Evensen, vil komme med en kommentar i løpet av dagen vedrørende dette sammen med e-tv hunderedaktør, Geir Marring.