IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

dog
Stell av hund er viktig - og skal være trivelig for både eier og hund.

Gode tips for stell av hunden din. Trivsel for begge er stikkordet

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tekst: Agria

Stell av hunden er viktig. Og den bør være lystbetont for både eier og hund. For å venne hunden din til å like alt fra kloklipp til tannpuss bør dere starte så tidlig som mulig – underveis bør du både gi ros og godbiter. 

Pelsstell

Hundens behov for stell avhenger av rase, om hunden er lang- eller korthåret, pelstype og hvorvidt hunden røyter mye eller lite. Et generelt råd er å pleie hundens pels med regelmessig kjemming og børsting.

Børste hunden

Mattilsynet har laget en veileder for stell av hunden. Pelsen skal ikke ikke være tovete eller flokete da dette fører til stram, irritert og betent hud. Du må særlig være påpasselig med å børste mellom bein og buk, bak ørene og rundt halsen hvor halsbåndet sitter. 

Vaske og dusje hunden

Pelsen må holdes ren og ikke være møkkete over tid. Den beste måten å fjerne møkk på er å bruke en hundesjampo (kan kjøpes på dyrebutikk eller hos veterinær). Bruk gjerne balsam hvis hunden vaskes jevnlig. Mange hunder klarer seg fint med to vask i løpet av året, men dette varierer etter rase, samt hud- og pelstype.

En hund som ikke røyter naturlig må for eksempel vaskes hyppigere enn en hund som bor utendørs, som trenger fettstoffene i pelsen. Men husk at for mye bading, uansett hunderase, kan føre til irritert og tørr hud. Rådfør deg gjerne med en veterinær. Les mer om å vaske og dusje hunden!

Tannstell

Hunder som får tannstein, tannløsning eller andre tannsykdommer er dessverre ikke uvanlig, men kan ofte forebygges ved å pusse tennene til hunden grundig. Det anbefales å pusse tennene hver dag, i hvert fall et par ganger i uken. 

Slik børster du tennene til hunden:

 1. Bruk en myk tannbørste, eventuelt gå for en fingertannbørste om hunden din ikke liker tannbørsten. Er dette aller første gangen, kan du vurdere å bruke en mikrofiberklut.
 2. Hvis du vil bruke tannkrem, så husk å velge en som passer for hunder. Ellers holder det med å bruke vann. 
 3. Hvis du er helt ny med tannpussingen, kan det være lurt å starte med jekslene bakerst i munnen da hundene gjerne aksepterer å løfte leppen her. Etter hvert tar du tennene foran. Puss tennene med små sirkelbevegelser og vær spesielt nøye når du pusser tannkjøttranden.
 4. Ros hunden underveis og gi den en godbit som premie etter økten. Det gjør opplevelsen hyggeligere, samtidig som at hunden din forstår at den gjorde noe riktig. 

Andre gode råd:

 • Øvelse gjør mester, og det samme gjelder pussing av tennene på hunden også. Her handler det om å være tålmodig, og starte i det små. Ikke gi opp!
 • Hvis dere er to personer kan den ene personen gjerne fungere som en «støtte» bak hunden mens den andre står foran den og børster. Dette er lurt da hunden ofte gjerne rykker bakover når du står foran den for å børste tennene. 

Sjekk hunden ofte

Siden hundene ikke har like lett for å uttrykke seg er det viktig at du som hundeeier tar en daglig sjekk. 

En tommelfingerregel er å kjenne på hunden din hver dag for å passe på at den ikke har sår, skader eller fått bitt fra blant annet flått.

Dette bør sjekkes regelmessig:

 • Poter og klør Kontroller potene for sprekker, sår og lignende. Klipp hundens klør regelmessig og etter behov. Du bør i hvert fall klippe hundens klør hver annen til tredje uke.
 • Øyne og ører Kontroller øynene, de skal ikke renne eller være betente. Kontroller ørene, de skal være rene og uten voks. Rykk eller klipp bort eventuelle ørehår som tetter til hørselsgangen.
 • Vekten Å kontrollere hva hunden veier er viktig for å unngå overvekt som potensielt kan være farlig og påvirke hundens helse negativt.
 • Pass på hunden Hold oppsyn med hunden, og ha den i bånd. Da reduseres faren for at den skal bli påkjørt. Vær forsiktig under møte med andre hunder, da det er vanlig med bittskader.
 • …Hvis uhellet er ute Ha et husapotek for hånden til førstehjelp. Apoteket skal blant annet inneholde plaster, kompresser, gasbind, desinfeksjonsmiddel og flåttfjerner. Tingene du bør ha i førstehjelpsskrinet!

I Agria Shop har vi et variert utvalg av produkter til stell, blant annet klotang, hundetannbørste, røytehanske og førstehjelpsveske.