IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Dersom hunden din får oppkast og diare, skal du følge nøye med.
Dersom hunden din får oppkast og diare, skal du følge nøye med.

Har hunden din oppkast og diare? Da må du følge godt med for det kan være alvorlig

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Mage- og tarmsykdommer rammer ofte hos hundene våre. Her ser du symptomene, og hva du som hundeeier kan gjøre. 

Hva kommer det av?

Oppkast og/eller diaré kan være alt fra en mild reaksjon på fôrbytte til alvorlige og livstruende tilstander som krever rask og intensiv veterinærbehandlig. Det varierer også noe ut fra alder på hunden.

På valper grunnes det ofte at valpen har fått i seg noe den ikke tålte, typisk et fremmedlegeme. En annen tilstand som forekommer på valper, men sjeldent på voksne hunder, er invaginasjon. Dette er at tarmen “vrenger” seg inn i seg selv. Dette kan løsne av seg selv, men kan også utvikle seg til alvorlig tilstand med symptomer som oppkast med illeluktende innhold, slimete og blodig avføring og sterkt nedsatt almenntilstand. Det er da viktig å ta kontakt med veterinæren. 

Når det gjelder virusbetinget oppkast og diaré er parvovirus, coranavirus, smittsom leverbetennelse og valpesyke de vanligste. Mest kjent er parvovirus. Det er viktig at du følger vaksineanbefalingen fra veterinærene.

Hos voksne hunder er årsakene til oppkast mange, alt fra at hunden har spist noe den ikke tålte (som et fremmedlegeme), magesår, allergisk reaksjon, svulster til underliggende årsaker som nyresvikt, livmorbetennelse, betent bukspyttkjertel, tarmslyng og magedreining/magedilatasjon.

Hva er symptomene?

Avhengig av hva årsaken er, vil symptomene kunne være kun oppkast eller diaré, eller en kombinasjon. Dersom hunden får kombinasjonen vil det som regel starte med oppkast. Ved mildere anfall blir avføringen løs og kremaktig. I andre tilfeller spruter det vannaktig avføring, som også kan bli blodig.

Når hunden har oppkast og/eller diaré mister den væske. Hos små eller unge hunder kan dette raskt føre til alvorlig dehydrering, mens store hunder klarer seg generelt bedre. Hvis hunden din kaster opp umiddelbart etter vann- eller fôrinntak, har blod i oppkasten eller avføringen, anbefaler vi at du oppsøker hjelp hos en veterinær. Spesielt hvis hunden din er ung.

Hva kan du gjøre som hundeeier?

Tidligere var rådet ved oppkast og diarè at man skulle fjerne tilgangen til mat i 24 timer, og deretter gi hunden små porsjoner av mat som er lett fordøyelig, som kokt ris og kokt hvit fisk. I de fleste tilfeller vil dette kunne hjelpe, men det vil ofte da ta lengre tid før tilstanden er stabilisert. Nyere anbefalinger er å raskest mulig komme i gang med spesialtilpasset diettfôr, små porsjoner med få timers mellomrom. I tillegg anbefales tilskudd av bakterier som hjelper tarmfloraen til å normalisere seg. Vanntilgang er viktig, men også den bør eventuelt begrenses så hunden ikke kaster i seg for store mengder med vann.

Mange hunder reagerer på fôrskifte med diare. Det kan da være en fordel å bruke noen dager på dette der du gradvis blander i nytt fôr med det gamle. 

I disse tilfellene bør søke råd hos veterinæren:

  • hvis hunden ikke drikker / har stort væsketap
  • ved nedsatt allmentilstand
  • dersom diaréen er blodig
  • hvis diaréen ikke slutter
  • hvis du mistenker at hunden har fått i seg et fremmedlegeme
  • hvis hunden har fått i seg noe giftig, som rottegift eller en plante
  • dersom hunden har kroppstemperatur på over 38 eller 39°C, i kombinasjon med en av punktene over

Tekst: Agria