IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Sleeping dog in the garden
Pass på hunden din når den er ute i hagen. Det kan være farer som du ikke tenker over.

Hunden er ikke sikker ute i egen hage. Følg alltid med.

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Pass på hunden din ute i hagen selv om det er inngjerdet område. Det er mange farer som vi ikke alltid tenker over. Her er noen av dem:

Det er ikke alltid lett å følge med på hva hunden har fått snerten av eller blitt fristet til å ta en smakebit av. Spesielt når hunden får gå fritt, slik som i hagen. Her er det mange skumle fristelser for en nysgjerrig snute. 

Dette er farene i hagen du bør være ekstra påpasselig på!

  1. Komposten Hvilken hund liker vel ikke å lete etter matrester i komposten? Det kan derimot gå skeis. Råtten mat og hageavfall kan nemlig inneholde det giftige stoffet mykotoksin, eller mugg som vi aller best kjenner det som.
  2. Ugressmiddel Hold hunden borte fra hagen når du bruker ugressmidler, eller velg en mildere variant. Noen ugressmidler inneholder nemlig glyfosat som kan være farlig dersom hunden får i seg middelet. Dette kan føre til symptomer som skjelving, kramper og i verste fall nyresvikt. 
  3. Gjødsel De fleste typer gjødsel er ikke farlig, men visse typer kan forårsake sykdom og diaré om hunden får det i seg eller får middelet på huden. Produkter med tilsetningsstoffer som insektsmidler er ofte de farligste. En god start er derfor å velge et mildt middel som anbefales i butikken.
  4. Eikenøtter og hestekastanjer Se opp for eikenøtter og hestekastanjer! Disse inneholder nemlig tannin – et stoff som dyr er veldig følsomme overfor. I høy dose kan det faktisk være dødelig. Tanninet er etsende og gir betennelse i mage- og tarmkanalens vegger, i tillegg til å skade lever og nyrer.
  5. Insekts- og plantevernmidler Mange av disse midlene inneholder farlige kjemikalier som metaldehyd eller disulfoton. Disse er svært giftige for hunder. Les derfor instruksjonene nøye og velg et mildere middel hvis det er en potensiell risiko. 
  6. Giftig sopp Sopp er en ubuden gjest i hagen, men det hindrer ikke nysgjerrige hunder i å smake likevel. Mens noen sopper kan gjøre hunden veldig syk, kan andre være direkte dødelige. Gjerne ha en soppbok eller ta i bruk apper som «digital soppkontroll» som er utviklet av Norges sopp- og nyttevekstforbund for å få innsikt i de ulike sortene. 
  7. Plommer og kirsebær Stenen fra plommer og kirsebær inneholder cyanid, og dette stoffet frigjøres hvis hunden tygger på den. Stenglene og bladene til disse frukttrærne kan også være giftige ved større inntak. 
  8. Padder Besøk av padder i hagen kan oppleves som spennende og eksotisk, men lekne hunder bør holde seg unna. Paddene produserer nemlig en gift gjennom huden når de føler seg angrepet. Giftstoffene kan føre til at hunden skummer i munnen, kaster opp og viser tegn ved å ta poten i munnen og øynene. 
  9. Flått Flått oppholder seg gjerne i gress, kratt, lyng og busker mellom 10 og 20 centimeter fra bakken. De trives gjerne best i skyggen og på fuktige steder. Derfor kan hagen din være et område hvor flåtten finner seg vel tilrette. Husk derfor å gå gjennom pelsen til hunden din i hvert fall en gang om dagen. Noen flått bærer også på bakterier og virus, og typiske symptomer hos hunden er i så tilfelle nedsatt allmenntilstand, feber, nedsatt appetitt, problemer i mage og tarm, stivhet og halting.
  10. Pass på risikoen for drukning! Har du et basseng eller en dam i hagen? Da bør du holde et ekstra øye på hunden din. Selv om de fleste er gode svømmere takket være deres medfødte svømmeevne og kan takle en kort dukkert, kan situasjonen fort komme ut av kontroll og bli kritisk! Da vil hunden desperat prøve å komme seg ut av vannet. 

Tekst: Agria iht avtale