IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Groomer in a pet salon washing a white dog
Hvor ofte skal du vaske hunden din? Og skal du bruke shampoo og balsam?

Hvor ofte skal du vaske hunden – og hva med shampoo og balsam?

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Hvor ofte bør man vaske hunden, og skal man bruke sjampo og balsam?

Regnvær, gjørme, vannpytter, sand og grus. Høsten er høysesong for møkkete hundepels – selv om det ikke er favorittøvelsen til alle hunder er det nødvendig med en vask innimellom.

Start tilvenningen tidlig

For at badingen skal gå mest mulig knirkefritt handler det om tilvenning. Start gjerne allerede så smått når valpen er rundt 8-12 uker, men da kun med rent vann. Få den til å føle seg trygg, ros når den holder seg i ro og gi masse godbiter i etterkant. Det handler om å gjøre det til en positiv opplevelse og ufarliggjøre situasjonen. 

Hvor ofte bør du vaske hunden?

Hovedregelen er at hunden vaskes først når det er behov for det. Mange klarer seg fint med to vask i løpet av året, men dette varierer etter rase, samt hud- og pelstype. En hund som ikke røyter naturlig må for eksempel vaskes hyppigere enn en hund som bor utendørs, som trenger fettstoffene i pelsen. Derfor er det lurt å finne normalen for hunderasen. Rådfør deg gjerne med veterinæren din. Husk bare at for mye bading, uansett hunderase, kan føre til irritert og tørr hud.

Sjampo og balsam på hunden?

Ofte holder det å børste eller skylle hunden med rent vann, men skal du få vekk bøss, skitt og møkk som sitter godt i pelsen er det greit å bruke en sjampo. Husk at dette skal være en hundesjampo med riktig PH-verdi. Bruk gjerne balsam hvis hunden vaskes jevnlig. Det finnes et stort utvalg, så rådfør deg slik at du finner en tilpasset type.

Andre huskeregler:

  • Pass på at vannet ikke er for varmt eller kaldt. Finn en passe temperatur som hunden ser ut til å trives med.
  • Skyll ut sjampoen godt og ikke la det ligge igjen rester.
  • Vær forsiktig slik at hunden ikke får sjampo og balsam i øyne, ører og munn.
  • Bruk gjerne en sklisikker matte i dusjen eller i badekaret, slik at hunden får fotfeste.
  • Skal du dusje hunden på vinterstid er det lurt å gjøre det etter kveldsturen. Føn gjerne hunden på middels varme om mulig, eller hold eventuelt føneren et stykke unna. Hvis du må ut i kulden mens hunden er våt i pelsen kan det være fint å bruke et dekken.

Tekst: Agria dyreforsikting