Nå blir det forbudt å avle på engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel

Publisert

Oslo Tingrett har i dag avsagt dom i rettssaken om uetisk avl. Dyrebeskyttelsen Norge vant en knusende seier over norsk kennel Klubb. To hunderaser blir forbudt å avle på.

En enstemmig dom konkluderer med at det er i strid med dyrevelferdsloven § 25 å avle hunderasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel i Norge i dag.

KOPI av Pressemelding fra Dyrebeskyttelsen:

En merkedag for våre hunderEtter en bred behandling av saken i Oslo Tingrett i november, mottok Dyrebeskyttelsen Norge i dag den gledelige beskjeden om full seier.Saken er nøye behandlet av en erfaren tingrettsdommer og to meddommere som er henholdsvis veterinær og genetiker. Flere av de sakkyndige vitnene i saken besitter den ypperste fagkompetansen på sine fagfelt, og de store helseproblemene disse hundene er avlet med ble belyst grundig.– Det er en svært grundig og prinsipielt anlagt dom, som gir viktige rettslige rammer for dyreavl, sier advokat Emanuel Feinberg i Advokatfirmaet Glittertind

Kryssavl fullt mulig

I dommen heter det blant annet at «En fellende dom innebærer ikke forbud mot seriøs avl av Bulldog eller Cavalier, da seriøs og vitenskapelig fundert kryssavl vil kunne være et fullgodt alternativ.» I de siste 50 årene har det vært en rivende teknologisk og vitenskapelig utvikling. I Norge har vi infrastrukturen og teknologien for å kunne få til et godt, vitenskapelig forankret avlsarbeid. Hundene våre fortjener å nyte godt av denne utviklingen, og måten vi avler hund på må justeres etter enhver tid tilgjengelig kunnskap.– De menneskeskapte helseproblemene til bulldoggen har vært kjent siden tidlig 1900-tallet. Denne dommen kommer langt på overtid, sier Roaldset.I mange tiår har man avlet syke hunder i strid med norsk lov. Det som har fått utspille seg her er et systematisk og organisert svik mot våre firbeinte venner. I dag er det stadfestet at det er et lovbrudd

Dommen tydeliggjør behovet for endring

Dyrebeskyttelsen Norge har blant annet foreslått innføring av ID-merking og systematisk bruk av lynne, egenskaper, helsedata og slektskapsdata i avlen.– Uten sporbarhet og bruk av databaser er det umulig for Mattilsynet å drive effektivt tilsyn med hundeavlen. I 2020 kom EU med retningslinjer for hundeavl, det er naturlig at disse retningslinjene blir førende for all hundeavl i Norge, både for rasehunder og for blandingshunder, sier Roaldset.Mange europeiske land har tilsvarende lovverk, og tilsvarende sykdomsbyrde hos hundene sine. Vi håper at denne dommen kan bidra til å bedre hundenes helse langt utover våre landegrenser. Ærlig talt- kampanjen og rettssaken har nådd mange verdenshjørner.Dagens dato går inn som en merkedag for hundene våre. ALLE som er glad i hunder har grunn til å feire i dag!– Dette er en merkedag for hundene våre! Dyrevelferdsloven skal beskytte dyrene mot menneskers uvettige handlinger, og det har den gjort i dag. Dette handler om hundenes rett til å ha det bra, sier daglig leder og veterinær Åshild Roaldset

KOPI AV NKK´s synspunkt på dommen:

Norsk Kennel Klub, Norsk Bulldog Klubb, Norsk Cavalierklubb, og de seks oppdretterne er overrasket og skuffet over konklusjonen til Oslo tingrett, i dommen som ble offentliggjort mandag.

Konklusjonen i dommen er at Norsk Kennel Klub, Norsk Bulldog Klubb, Norsk Cavalierklubb og de seks oppdretterne som har vært saksøkt, tapte saken. 

– Hvis det gode arbeidet som i dag gjøres gjennom NKK og raseklubbene må avsluttes for rasene engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel, frykter vi at det vil gi et negativt utslag for hundevelferden, sier Tom Øystein Martinsen, hovedstyreleder i NKK

Dommen fremhever også tydelig at avlsarbeidet som er gjort av oppdrettere gjennom raseklubbene og NKK er «best practice», og at det er gjort veldig mye godt avlsarbeid. NKK synes derfor det er bekymringsverdig at dette gode arbeidet for å bedre hundevelferden ikke får fortsette i organiserte former.

Forskningsbasert, eller tilfeldig avl

– Et avlsforbud er fortsatt ikke et raseforbud, og konsekvensene av dette er store.  Uansvarlige aktører vil stå klare til å overta markedet, med produksjon av hunder fra avl som ikke er underlagt noen form for kontroll. Da vil fagkompetansen, helsekravene og informasjon om helsestatus og historikk på avlsdyrene forsvinne, sier Martinsen.

De aktuelle rasene er svært populære. Etterspørselen etter denne typen hunder vil garantert fortsette å være stor. Selv om det er forbudt å avle på de to aktuelle rasene, vil useriøse aktører med ren profitt som motivasjon se sitt snitt til å selge denne typen hunder.

Forskjellen blir mangel på oversikt og kontroll av avlen. Slik situasjonen er i dag, hvor det ikke er plikt til å ID-merke hund og det ikke føres noen oversikt over de som avler utenfor NKK-systemet, kan i prinsippet all den uregistrerte avlen foregå uten noen form for oppfølging og kontroll.

Registrerte hunder er løsningen

– NKK ønsker i likhet med Dyrebeskyttelsen å sikre hundevelferden. Men for oss er det opplagt at svaret for å løse helseutfordringene ligger i å arbeide kunnskapsbasert med registrerte hunder. På den måten kan vi sikre at sunne og friske dyr brukes i avl, og at de syke ekskluderes, sier Martinsen.

I NKK-systemet stilles det strenge helsekrav til de ulike rasene, og det jobbes tett med spesialister og forskningsinstitusjoner for å sikre at avlen går i riktig retning.

Hundevelferd i første rekke 

Norsk Kennel Klub, Norsk Bulldog Klubb, Norsk Cavalierklubb, og de seks oppdretterne setter hundevelferd i første rekke. De har alle et tydelig mål om at hundene som avles frem skal være friske hunder, som kan leve lange og sunne liv til glede for seg selv, sine eiere og samfunnet. 

– Med bakgrunn i vårt engasjement for å bedre hundevelferden, vil vi derfor nå grundig vurdere å anke dommen som er kommet, sier Martinsen.

Powered by Labrador CMS