Kvinne med ny valp.
Kvinne med ny valp.

Ny valp i huset? Sånn blir den stueren

Publisert

Vil du lære hunden din å bli stueren? Så fort du har fått en valp i hus er det bare å sette i gang treningen! En valp klarer ikke å forstå hva som er rett eller galt sted å gjøre fra seg på, og er derfor avhengig av veiledning fra oss.

Husk at den lille valpen ikke har den fysiske utviklingen til å kunne styre mage og blære. At valpen går ut i gangen eller kanskje frem til ytterdøren er i prinsippet det meste du kan kreve i tidlig alder. Husk at det er mye spennende som skjer utendørs som kan være mer interessant enn å lette på trykket. Dette kan forklare at valpen heller gjør fra seg når dere har kommet inn igjen i fredelige og rolige omgivelser. 

Toalettbehov etter mat, vann, søvn og lek

En huskeregel er at valpen alltid må gjøre fra seg etter å ha spist eller drukket, sovet eller lekt. Sko, jakke, bæsjepose og bånd bør derfor alltid være innen rekkevidde slik at du raskt kan gjøre en ”utrykning” – og det mange ganger i løpet av dagen! Gi belønning til valpen når den gjør fra seg ute i form av ros og eventuelt en godbit. 

Bli med valpen ut

Bor du i hus er det selvsagt lettest å slippe valpen ut på plenen, men du bør likevel holde valpen med selskap. Ikke minst med tanke på at du skal være der for å belønne valpen.

Når ulykken skjer inne

Når ulykken først har skjedd innendørs er det bare å finne frem papir eller en klut og tørke opp uten å si noe til valpen. Hvis du ser at hunden tisser eller bæsjer går det greit å avbryte den midt i akten og bære den ut, slik at den kan avslutte det utendørs. Husk at det kan ta litt tid før valpen faktisk fullfører ute.

Vær konsekvent og nøye

Det gjelder å være observant og lære seg bevegelsesmønsteret til valpen når den må på do. Typiske tegn er at den snuser på gulvet, sirkler undt og trekker seg unna. Deretter gjelder det å være nøye og konsekvent med å alltid gå ut med den. Jo mer du løper ut med valpen, jo raskere blir den stueren. 

Powered by Labrador CMS