Hvis du skal skaffe deg omplasseringshund, er det mange ting å ta stilliing til.
Hvis du skal skaffe deg omplasseringshund, er det mange ting å ta stilliing til.

Skaffe deg omplasseringshund? Dette bør du tenke på

Publisert

Det er mange gode grunner til å velge en omplasseringshund, men det er noen viktige forutsetninger du må tenke på. Her gir vi deg noen gode råd på veien!

En hund er en forpliktelse i mange år som krever mye tid, aktivitet, stimuli og ikke minst penger til blant annet mat, utstyr, veterinærregninger og forsikring. Det er derfor viktig å se langt frem i tid før man går til anskaffelse av en omplasseringshund og tenke at hunden skal få "lande" hos deg livet ut.

Hvordan gjøre et godt og riktig valg?

Det kan være mange grunner til at hundeeiere må finne et nytt hjem og det trenger ikke å være noe "galt" med hunden. Det kan være faktorer som allergi, sykdom, skilsmisse eller endret jobbsituasjon. Det er likevel viktig å finne ut av årsaken og gjøre en grundig jobb i forkant.

Hva slags type hund?

Det finnes over 400 hunderaser med ulike egenskaper og behov. I tillegg er det individuelle forskjeller, og det er viktig å velge rase etter livsstil og hva du kan tilby hunden. Ønsker du en rolig, men allsidig familiehund? Eller kanskje en treningskamerat enten til skogs eller på en agilitybane?

Tenk også på kjønnet og alderen til hunden. Det er aldri for sent å lære hunden nye vaner eller triks, men en yngre hund er lettere å trene. I gjengjeld krever en valp eller unghund mye ekstra mye jobb, så dette er en avveining.

Hvor skal du lete?

Det finnes flere foreninger og organisasjoner som tar imot hunder og finner nye hjem. Det er viktig å bli kjent med den enkelte foreningen og vite at de gjør en god og seriøs jobb. Rådfør deg med bekjente, sjekk dem ut i sosiale medier og bruk Google. Mange hundeeiere bruker også Finn.no, men husk at du ikke må kjøpe hunden uten å ha hilst på først.

– Dette er et nytt familiemedlem du skal ha mange fine år sammen med. Derfor er det viktig å besøke hunden og bli kjent, men også fokusere på foreningen eller hundens eier. Finn ut av hvorfor hunden blir omplassert, om den har noen eventuelle atferdsproblemer, skader eller sykdommer. Still heller ett spørsmål for mye og ikke vær redd for å grave!, anbefaler Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Se gjerne over hundens tenner, øyne, pels og poter, og kjenn etter om du finner noen kuler eller utvekster. Spør også om hundens oppvekst, rutiner og innlærte kommandoer samt hvordan den er i ulike situasjoner med andre hunder og mennesker. Jo mer du vet, desto bedre rustet er du.

Hva kreves det av deg å ha hund?

Det krever både tid og overskudd fra alle i husstanden å ha hund; minst tre turer hver dag, lek, stimuli og stell av pels, klør og tenner. Ikke minst tilstedeværelse og kos. Mattilsynet sine anbefalinger er maks 6-8 timer hjemme alene om dagen, og utover det skal hunden få være med "flokken" sin. 

Hvis det blir en familieforøkelse må du la hunden bli helt trygg før du så smått lar den være alene hjemme:

– I dagens koronasituasjon er det mange hunder som er vant med å ha menneskelig selskap nærmest 24/7. Slik tilvenning kan ta flere måneder og det er derfor lurt å begynne med det så fort hunden er helt trygg i sine nye omgivelser, råder Broholm Einarsen. Husk at det er en overgang for hunden å komme til et nytt hjem. Gi hunden ro og fred, og la den utforske i sitt eget tempo. Unngå for mye besøk og å farte rundt de første ukene.

Les også: Tilvenne hunden å være hjemme alene igjen

Viktige papirer

Ved overtakelsen er det viktig å ha papirene i orden.

– Sørg for å skrive en kjøpekontrakt og få med deg hundens helsebok/og eller pass som viser vaksinasjoner, ormekur og kontroller hos veterinæren. Hvis hunden har forsikring er det lurt å videreføre denne og unngå et opphold i forsikringen, avslutter Broholm Einarsen.

Hvis hunden er ID-merket kan dere gjøre en omregistering på nettsidene til DyreID for noen hundrelapper.

Huskeregler:

  • Gjør en grundig vurdering: Har du/dere tid og kapasitet til å ha en hund i mange år?
  • Gjør deg kjent med de ulike rasene: Hvilken rase passer din/deres livsstil?
  • Møt hunden og selgeren: Hva slags type selgere er det? Hvordan er hunden? Still alle spørsmål du måtte lure på!
  • Ved kjøp: Sørg for å ha papirene i orden (kjøpekontrakt, helsebok/og eller pass samt stamtavle hvis hunden er renraset). La hunden bli trygg hos deg før du inviterer venner og familie på besøk eller drar på utflukter til fjells eller liknende.

Tekst: Agria

Powered by Labrador CMS