IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

De fleste med hund må likevel på jobb. Slik læører du hunden din å være alene hjemme. (Fot0: Agria.no)
De fleste med hund må likevel på jobb. Slik læører du hunden din å være alene hjemme. (Fot0: Agria.no)

Slik lærer du hunden din å være alene hjemme

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tekst/bilde: Agria.no

Før eller siden må hunden kunne klare seg alene hjemme noen timer. Jo tidligere du starter treningen, desto lettere blir det for både hunden din og deg selv. Her får du noen gode tips på veien.

1. La valpen bli trygg

Hunder er flokkdyr og ved at valpen kommer til et nytt hjem “bytter den” flokk. For de aller fleste valper går tilpasningen til de nye omgivelsene og den nye flokken uproblematisk, men det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge. Før du tar steget med å la valpen være alene hjemme er det viktig at den trives og kjenner seg hjemme hos deg.

2. Start treningen tidlig og gradvis

Et godt utgangspunkt for treningen er at valpen er trøtt, mett og mentalt stimulert. Tren gjerne i rommet valpen skal være alene i. Sett frem hundesengen, teppet eller buret. Gå deretter inn i et annet rom og kom tilbake etter kort tid. Ros og belønn valpen med en godbit, men ikke gjør noe stort nummer ut av det – det skal være naturlig at du kommer og går. Deretter kan du gradvis øke tiden valpen er alene, og husk å fortsette å rose og belønne.

3. Vær tålmodig

Hvis valpen begynner å bjeffe, pipe eller hyle skal du ikke gå inn før det har blitt stille. Går du inn mens den lager lyd lærer den seg raskt at det lønner seg. Selvsagt skal du ikke la valpen bjeffe og pipe for lenge, og hvis det ikke blir en stille anledning kan du gå inn til valpen, men ikke hilse. Lat som ingenting, sett deg ned og les en avis eller liknende. Gå deretter ut av rommet igjen, og begynn fra begynnelsen.

Det kan kreve en hel del tålmodighet, men dette er en viktig og stor del av oppdragelsen. Det er viktig at alle hjemme hos dere forholder dere til samme “oppskrift”, slik at treningen blir konsekvent.

4. Regelmessig trening

Når du merker at valpen slapper av i eget selskap kan du begynne å gå ut av huset eller leiligheten. Fyll gjerne en kong med noe godt eller legg frem noe den kan “jobbe med” når du drar. Sett gjerne opp et kamera og følg med på valpen. Gi valpen litt tid til å roe seg, rundt en halvtimes tid. Faller den til ro og sovner kan du vente til den har våknet igjen før du kommer inn igjen. Her gjelder samme prosedyre med ros og belønning. Tren regelmessig og øk lengden valpen er alene for hver gang, med opptil en halvtime-time hver gang.

Ifølge Mattilsynet skal hunden maks være alene 6-8 timer i løpet av en dag. Husk å gi den mosjon og stimuli før du drar, og så fort du er hjemme igjen.