IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Walking on ice
Speilblank is tidlig på vinteren kan være farlig og en betydelig risiko for at både du og hunden kan gå igjennom.

Snart is på vann og innsjøer. Hva gjør du hvis hunden din går igjennom isen?

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Om ikke mange ukene vil det legge seg is på skogsvann og innsjøer. Er du av dem som slipper hunden løs på isen? Her noen råd dersom isen skulle briste og du må redde hunden din.

Tekst: Agria.no

Hvordan forhindre at uhellet skjer

Den enkleste måten å forhindre en drukningsulykke er å ha hunden i bånd i nærheten av vann eller is, og generelt ikke ta noen sjanser. Ha også hunden i sele, slik at den ikke kommer seg ut av halsbåndet. Det er også lurt å ha med ispigger. 

Hvis hunden beveger seg ut på isen

Hunder har ikke mulighet til å vurdere om isen er tykk eller tynn. Mange ganger holder isen så lenge hunden er i bevegelse, men så fort den stopper kan isen gi etter. Som hundeeier er det lett å få panikk hvis hunden beveger seg ut på svak is. Hvis du er usikker på om isen bærer hunden din vil den mest sannsynlig ikke kunne bære kroppsvekten din, og det er derfor viktig at du ikke løper etter. Prøv heller å lokke hunden tilbake til trygg grunn.

Har du noe godt i lomma er sannsynligheten større for at hunden din kommer på innkalling. Du kan også prøve å løpe i motsatt retning vekk fra isen og se om hunden følger etter.

Hvis isen knekker

Happy young girl playing with siberian husky dog in winter park
Husk at det er lurt å ha hunden i bånd hvis du går på isen.

Hvis uhellet skulle skje må du vurdere situasjonen. Ved grunt vann kan du alternativt gå eller svømme ut til hunden. Er det derimot dypt og lengre fra land, kan det være direkte farlig å gå etter. Du må da ringe Brannvesenet, som har utstyret til å kunne gjøre en redningsaksjon.

Kommer hunden seg opp er den mest sannsynlig i en sjokktilstand. En nedkjølt hund har også lavt blodtrykk, sammentrukne blodkar og nedsatt oksygentilførsel. Det er da viktig å ta med hunden til en veterinær som kan gi den riktig behandling og en langsom oppvarming. På veien til veterinær kan du gjerne massere hunden om du har mulighet. 

Tre gode råd:

  • Ha hunden i bånd eller langline på tur når du vet at isen er utsatt, koblet til en sele. 
  • Ikke gå etter hvis hunden går ut på isen og vannet er dypt. Lokk den heller tilbake.
  • Skulle hunden gå gjennom isen må du vurdere situasjonen. Ring Brannvesenet hvis det er for risikofylt å gjøre en redningsaksjon selv.
Girl and four dogs running at the ice
Risikoen er stor tidlig på vinteren for at både menneske og hund kan gå igjennom isen.