Viktig med sosiale trening når du har fått deg valp. Både for eier og hund.

Publisert

Skal du snart hente det nye familiemedlemmet? Allerede de første timene med valpen starter den sosiale treningen som handler om at hunden skal tilvennes det nye livet på en god måte. Det er mye man selv kan gjøre for at valpen skal føle seg trygg, og vi gir gode råd.

Det første året med valpen former mye av tiden som kommer fremover. I løpet av denne tiden er det lurt å passe på at valpen blir kjent med de nye miljøene og situasjoner den kommer til å møte i rolige kontrollerte former.

Men den sosiale treningen starter allerede hos oppdretteren. Der tilvennes hunden nye lyder og får sanseinntrykk fra blant annet TV-en, radioen og støvsugeren. I tillegg til at den treffer ulike mennesker.

Ta med valpen hjem

Den dagen dere skal hente valpen deres, fortsetter den sosiale treningen. Ofte er reisen til det nye hjemmet første gangen valpen kjører bil. Det er en stor opplevelse, og husk at valpen skal sikres med transportbur eller en tilpasset sele som du fester i bilbeltet. Det kan være lurt å la den få ligge på et håndkle da en del valper blir bilsyke og kaster opp. De fleste valper blir også meget urolige og piper og gnåler under bilreisen. Det er ikke så underlig ettersom de forlater mamma, søsken og det vante miljøet.

Tips til hjemturen:

  • Klapp valpen din og prat beroligende med den – de fleste valper pleier å roe seg og sovne av ren utmattelse etter alle de nye inntrykkene.
  • Ta pauser med jevne mellomrom – er hjemreisen lang? Da må dere stoppe opp til flere ganger for en benstrekk, lufting og for å drikke vann. Husk å ha valpen i bånd da en liten firbent tass fort kan finne på å stikke av.
  • Sovner valpen underveis på turen? Da behøver dere ikke ta pause før den våkner, men når den først våkner er det smart å stoppe relativt raskt. Valper som har sovet, pleier gjerne å måtte tisse relativt kjapt.

Hilse på den nye familien

Når dere kommer hjem, bør valpen få hilse på alle de nye familiemedlemmene. Dette bør dere helst gjøre utendørs fordi valpen i ren glede eller av usikkerhet kan tisse på seg. Når valpen har hilst på alle, er det på tide å gå inn i huset.

Hvis du har bestemt at visse rom i huset skal være ”hundefrie”, gjelder dette allerede fra den første dagen. Steng dørene til rommene valpen ikke får være i eller bruk kompost-/hundegitter. En solid trappegrind kan også fungere fint. 

På tide å utforske verden utenfor

Når valpen ser ut til å være trygg i det nye hjemmet sitt, er det på tide å se litt mer. Valper trenger ofte å stoppe for en pause, så korte spaserturer i nabolaget og lek i hagen er lurt de første ukene. Kanskje treffer dere naboer som vil hilse på valpen. Det er viktig at den får treffe menn og kvinner, barn og gamle. Når valpen blir større, blir også spaserturene lengre og verden dermed større.

Farer for hunden

Valper skal aldri forlates alene utenfor butikker på grunn av faren for at de blir stjålet, og fordi mange mennesker ikke vet hvordan de hilser på en hund. En liten valp som sitter bundet fast uten mulighet for å komme unna, kan bli skremt for livet. Hvis dere er to personer, kan én av dere holde valpen med selskap utenfor butikken.

Hunder bør ikke kjøre rulletrapper. Det kan skje alvorlige ulykker fordi hunden lett blir sittende fast med labbene. Ta trappene, eller bær hunden din i rulletrappen. Visse hunder synes at heiser er vemmelige, så hvis du vet at du kjører mye heis i hverdagen din, er det like greit å venne den til det fra begynnelsen. Hold den i armene de første turene.

Kollektivt med hunden

Hvis du og familien kjører buss, må hunden også gjøre det. I begynnelsen er det fint hvis du bærer valpen din inn i bussen og lar den sitte på kneet ditt. Hvis du har en større rase, må du snart slutte å bære hunden og heller la den gå på bussen selv. Husk på å ta hensyn til allergikere!

Dette var kun noen eksempler på hvilke situasjoner og miljøer du og valpen din kan havne i. I det store og det hele handler det om å gi valpen en trygghet allerede fra de første dagene.

Husk på at valpen leser deg hele tiden og hvis du gir signaler om at noe av det du gjør er helt normalt og ufarlig, vil den snart tilpasse seg de nye miljøene. En rolig eier er synonymt med en trygg valp.

Tekst/foto: Agria

Powered by Labrador CMS