Oslo, Norge  20220224. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (t.v.), statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt under pressekonferansen om situasjonen i Ukraina.Foto: Heiko Junge / NTB
Oslo, Norge 20220224. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (t.v.), statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt under pressekonferansen om situasjonen i Ukraina.Foto: Heiko Junge / NTB

Støre: Norge har interesse av å ivareta forholdet til Russland

Publisert

Forholdet mellom Norge og Russland blir klart påvirket av krigen i Ukraina, sier statsministeren. Men regjeringen håper på fortsatt samarbeid i nordområdene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) ble på en pressekonferanse torsdag spurt om hvordan den russiske invasjonen av Ukraina påvirker Norges forhold til landet.

– Det får helt klart konsekvenser. Men vi har fått anerkjennelse både i Nato og andre steder for at vi må ivareta naboforholdet med Russland på en klok måte, sier Støre.

Han sier dette naboforholdet har vært basert på forutsigbarhet, langsiktighet og gjenkjennelighet.

– I det høye nord har det vært lavt spenningsnivå, og det er fortsatt målet, sier Støre.Ikke tiden for mer bilateralt samarbeid

I regjeringsplattformen ytret regjeringen et ønske om å blant annet videreutvikle det bilaterale samarbeidet med Russland, men Støre sier dette nok ikke er tiden for å oppnå det målet.

– Men de helt klare utfordringene man møter med naboskap i nord, om havet, den felles fiskeribestanden og søk og redningsarbeid, det er det i norsk interesse å ivareta på en god måte, sier Støre.

Vil ivareta noe samarbeid

Huitfeldt sier også at forholdet mellom Norge og Russland blir påvirket av situasjonen i Ukraina.

Hun sier også at Russland har tatt en rekke andre valg hva gjelder pressefrihet, økende kontroll av frivillige organisasjoner og akademisk frihet, som gjør forholdet vanskeligere.

– Men det er helt klart i vår egen interesse å ivareta noe av samarbeidet som er etablert. Vi skal ikke avslutte det selv om det bilaterale forholdet til Russland helt klart har endret seg, sier Huitfeldt.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS