Interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke kjøpte den lille skogshytta Boblebu usett, men angrer ikke. Nå er han også i ferd med å bygge seg hytte på fjellet. Foto: Jil Yngland / NTB
Interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke kjøpte den lille skogshytta Boblebu usett, men angrer ikke. Nå er han også i ferd med å bygge seg hytte på fjellet. Foto: Jil Yngland / NTB

Interiørekspert Halvor Bakke: -Ta grep på hytta og kast ut TV-en

Publisert

Halvor Bakke har pusset opp over 60 hytter. Han har klare meninger om hva nordmenn gjør feil når de innreder hyttene sine.

– Mange vil ha utsikt fra sofaen til både peisen, TV-en og landskapet utenfor. Det går ikke. Jeg synes folk godt kan kaste ut TV-en. Her klarer vi oss helt fint uten, sier interiør- og møbeldesigner Halvor Bakke, der han står i sin egen hytte i et stille skogsområde på Minnesund.

I stedet for flatskjerm har Bakke prioritert et stort utsiktsvindu, det han kaller «Boblebu-vinduet», etter navnet på hytta. 

– Vinduer er viktige, de må følge stilen på resten av hytta. Her har vi satt inn et stort utsiktsvindu, flankert av rutete vinduer på begge sider. Vinduet gir fantastisk utsikt, samtidig som det tradisjonelle hytteuttrykket er ivaretatt, sier han. 

Bakke har brukt tilsvarende vindu også i andre prosjekter. Han har nemlig pusset opp flere hytter enn de aller fleste – gjennom TV3-serien «Eventyrlig oppussing» har han innredet over 60 hytter. Nylig ble også noen av prosjektene samlet i Bakkes bok «Lev hyttedrømmen med Eventyrlig oppussing».

Ta hensyn til omgivelsene

Til TV-serien plukker Bakke bevisst ut et stort mangfold av sjø-, fjell- og skogshytter over hele landet. 

– En feil folk ofte gjør, er at de ikke tar hensyn til hvor hytta ligger. Hvitmalte tak passer fint på Hankø, men i en skogs- eller fjellhytte vil man ha det lunt, sier Bakke, og nikker mot sin mørkmalte himling. 

Da han og kameraten Einar Kroglund overtok Boblebu for nærmere fem år siden, var tak og vegger på typisk norsk hyttevis i ubehandlet furu.

– En superenkel måte å pusse opp på, er å gi veggene ett strøk med interiørbeis. Da bevarer du trestrukturen, samtidig som du får bort det gulnede furupanelet, sier han. 

Bakke synes særlig det er fint å kombinere maling og beis. På Boblebu er taket malt og veggene beiset. 

Kjøpte i boblerus

At Bakke endte med en hytte i skogen, var mest av alt en tilfeldighet. 

– Jeg og to kompiser satt i boblerus i Madrid og skulle feire tjue års vennskap. Svigermoren til en av dem eide hytta, men ville bli kvitt den. Det endte med at jeg og Einar la inn et skambud der og da, og kjøpte den dagen etter. Jeg hadde ikke sett hytta en gang, sier han. 

Etter overtakelse ble hytta raskt pusset opp i en lun og klassisk stil, med stort utsiktsvindu, nytt kjøkken og mørke farger på tak, gulv og vegger. Det leder Bakke over på en annen feil mange nordmenn gjør, nemlig å pusse opp hytta i rykk og napp.

– Du må lage en plan og følge den. Resultatet blir alltid dyrere og dårligere om du pusser opp etter innfallsmetoden. Velg et stiluttrykk, og hold deg til det. Og ikke bruk fem år på å bli ferdig, sier han.

Selv om han er interiørdesigner av yrke, understreker han at han absolutt ikke pusser opp hele tiden. 

– Her gjorde vi alt for fire og et halvt år siden, og har ikke endret på noe siden. Dette interiøret er helt tidløst og kan fint stå i tjue år. På hytta kan det være lurt å velge en klassisk stil, siden interiøret helst skal vare en stund. Man pusser opp oftere hjemme enn på hytta, påpeker han. 

Dropp mange soveplasser

En annen av Bakkes kjepphester er at hver generasjon må få sette sitt preg på hytta.

– Mange hytter går i arv. De som tar over, må få lov til å gjøre den til sin egen. Mange er redde for å såre noen ved å gjøre endringer. Da kommer de gjerne til oss, sier Bakke, som får 7000 søknader i året fra hytteeiere som vil ha hytta si med på «Eventyrlig oppussing». 

En annen ting han mener mange nordmenn gjør feil, er at de skviser altfor mange sengeplasser inn på liten plass. 

– Mange vil ha hytter med plass til alle, og ender med opp med mange små soverom med tett luft og lite garderobeplass. Det er ikke noe poeng å ha tolv sengeplasser hvis det bare er plass til åtte rundt bordet. Hvis hytta flyter over av ski og utstyr, og man må stå i kø for å bruke badet, blir det ikke hyggelig for noen, sier han. 

Han mener det er bedre å satse på færre gjester og hyppigere hytteturer. Boblebu har bare to soverom, noe Bakke mener er passe for en hytte på 47 kvadratmeter. 

I tillegg har han laget til mulighet for glamping nede ved vannet, ved å sette opp en platting med et gammelt militærtelt og en komfortabel dobbeltseng inni. 

Ved skogstjernet er det også bygget en brygge, og Bakke har både en kajakk og en liten robåt tilgjengelig. 

Tegnet ny hytte

Boblebu er først og fremst Bakkes tilfluktssted høst og vinter.

– Jeg bor jo i Stavern, så midt på sommeren vil jeg helst være der. Om vinteren er det verken vei eller skiløyper her, sier han.

Bakke er imidlertid i gang med å bygge sin egen hytte på Turufjell i Flå, denne gangen en 130 kvadratmeter stor hytte med alle fasiliteter. Hytta har han tegnet selv.

– Jeg har tegnet en hytteserie for BoligPartner. Hytta skal både være min privathytte og brukes som fullt møblert visningshytte, forteller han. 

Enn så lenge kobler han av med det tradisjonelle hyttelivet på Boblebu. Hytta har strøm, men ikke vann. Om sommeren tas kroppsvasken i skogstjernet, mens oppvaskvannet varmes på bål.

– Jeg trives med det enkle hyttelivet, det er deilig å ha det litt annerledes enn hjemme, sier han. (UNDERSAK) Bruk mer farger

Interiørarkitekt og daglig leder i Paradis Interiørarkitekter, Kristin Bjørkavåg, mener folk kan bli mer vågale i fargebruken på fjellhytta.

– Hyttene som bygges på fjellet i dag, er stort sett brune eller grå innvendig. Det kan være lekkert det, men stilen kan fort bli litt monoton og upersonlig, mener hun. 

Hun mener det er mange muligheter for å hente inn naturens farger og samtidig få et mer spennende interiør. 

– Det er bare å se seg rundt på fjellet en høstdag – der finner man alt fra grønntoner til lilla, gult og knalloransje, sier hun, og legger til at man ikke nødvendigvis må male hele veggen gul, men heller bruke farger på for eksempel lamper og tekstiler. 

Hun anbefaler å bruke materialer som tåler litt.

– På hytta bør det ikke bli for fint, det bør være røft nok til at man kan gå inn med sko, sier hun. 

Når det gjelder hytter ved sjøen, mener hun folk er blitt sprekere i fargebruken.

– Det er ikke bare blått og hvitt lenger. I det siste har også mange prøvd å gjenskape sydenfølelsen på hytta, med palmer og store loungemøbler. Akkurat den trenden tror jeg vil gå litt over når vi begynner å reise til utlandet igjen. 

OPPUSSING: Siden Halvor Bakke kjøpte hytta, har den blant annet fått ny terrasse og tresti ned til vannet. Taket i bølgeblikk er byttet ut med tretak. Foto: Jil Yngland / NTB
OPPUSSING: Siden Halvor Bakke kjøpte hytta, har den blant annet fått ny terrasse og tresti ned til vannet. Taket i bølgeblikk er byttet ut med tretak. Foto: Jil Yngland / NTB
HYTTEKOS: Nede ved brygga er det gode muligheter til å slå seg ned på en stol og skue utover vannet. Foto: Jil Yngland / NTB
HYTTEKOS: Nede ved brygga er det gode muligheter til å slå seg ned på en stol og skue utover vannet. Foto: Jil Yngland / NTB
GLAMPING: Nede ved skogstjernet har Bakke plassert en platting med et gammelt militærtelt. Her sover han godt på myk dobbeltseng med fuglekvitter utenfor. Foto: Jil Yngland / NTB
GLAMPING: Nede ved skogstjernet har Bakke plassert en platting med et gammelt militærtelt. Her sover han godt på myk dobbeltseng med fuglekvitter utenfor. Foto: Jil Yngland / NTB
USJENERT: Da Halvor Bakke overtok hytta, fikk han bygget en brygge nede ved vannet. Her er det langt til nærmeste hyttenabo.Foto: Jil Yngland / NTB
USJENERT: Da Halvor Bakke overtok hytta, fikk han bygget en brygge nede ved vannet. Her er det langt til nærmeste hyttenabo.Foto: Jil Yngland / NTB
LUNT: Bakke mener skogs- og fjellhytter bør ha et lunt uttrykk. Denne hytta ved Tannsjøen i Eidskog har fått svartmalt tak og grønt gulv. Foto: Ragnar Hartvig / Boka 'Lev hyttedrømmen'
LUNT: Bakke mener skogs- og fjellhytter bør ha et lunt uttrykk. Denne hytta ved Tannsjøen i Eidskog har fått svartmalt tak og grønt gulv. Foto: Ragnar Hartvig / Boka "Lev hyttedrømmen"
SOVEKOMFORT: Mange vil ha plass til alle på hytta, og ender med å skvise inn for mange små soverom, mener Halvor Bakke. Sats heller på at gjestene har det komfortabelt. Foto: Ragnar Hartvig / Boka 'Lev hyttedrømmen'
SOVEKOMFORT: Mange vil ha plass til alle på hytta, og ender med å skvise inn for mange små soverom, mener Halvor Bakke. Sats heller på at gjestene har det komfortabelt. Foto: Ragnar Hartvig / Boka "Lev hyttedrømmen"
Powered by Labrador CMS