SKØYTESPORTENS SUPERKJENDIS

Jutta Leerdam fra Nederland er skøytesportens superkjendis - på sosiale medier.
Jutta Leerdam fra Nederland er skøytesportens superkjendis - på sosiale medier.

Jutta Leerdam er et fenomen på sosiale medier

Overlegen EM-vinner på sprinten.

Publisert Sist oppdatert

Hun er skøytesportens superstjerne med så mange følgere på sosiale medier at det går fire dusin norske «influencere» og "wannabee´s" på ei Jutta Leerdam fra Holland. Med tre milioner følgere på Instagram i tillegg til noen millioner på TikTok og Snapchat er hun et fenomen – og atpåtil er hun av verdens beste skøyteløpere. Hun vant EM-sprinten med tre av fire distanseire. Hjemme i Nederland er hun superstjerne men en hel verden følger henne på SOME.

Det er viktig at make-upen er justert selv rett etter et knallhardt løp.
Det er viktig at make-upen er justert selv rett etter et knallhardt løp.

Hele arenaen i Vikingskipet er dekket med hollandsk reklame. Ikke en neste norsk arena-reklame kan oppdrives. Det sier alt om interessen i Nederland kontra Norge. Uten tvil er den hollandske yndlingen med på å gjøre skøytesporten enda mer populær i tulipanens hjemland.

-Det var tungt på slutten av 1000 meteren i dag men 500 meteren var veldig bra, sa Leerdam etter EM´s første dagen i Vikingskipet. Så slo hun ut håret, vinket til publikum – og blunket lett med de kunstige vippene. Det er ingen tvil om at hun er særdeles bevisst på hva hun gjør både på nett og på TV. Hun har skapt seg en unik merkevare. Søndagen ble like bra med seire på begge de korteste distansen.

-Jeg er jo ikke dum og skjønner jo at dette har stor kommersiell verdi, sa hun til Aftenposten for noen dager siden.

Første gangen man la merke til henne internasjonalt var i 2017. Da vant hun Junior-VM i Helsingfors. Stor var skuffelsen da hun ikke klarte å kvalifisere seg til OL i 2018. Men siden det har 24 åringen på hele 182cm bygd seg sakte men sikkert opp til den stjernen hun er nå. Instagram, Tik Tok og Snapchat er hennes arena i tillegg til verdens kunstisbaner med lengder på 400 meter rundbane. Før denne sesongen hadde hun 26 førsteplasser i nasjonale og internasjonale mesterskap samt verdenscup. Hun kan glatt føre til et titall seire på lista etter denne sesongen også.

-Grunnen til suksessen er at jeg har blitt feitere, spøker hun. Og presiserer at hun har blitt mye sterkere før denne sesongen. Den 182cm høye jenta veier rundt 75 kilo og bruker størrelse 43 i sko. De andre jentene kaller henne et «beist» – dog i positiv mening. Hun er overlegent sterkere enn sine konkurrenter, noe også resultatene bærer preg av.

I verdenscupen i Calgary før jul var det imidlertid rett før det gikk galt. Jutta hadde menstrasjon og blodtapet var så stort at hun i møte med pressen etterpå var i ferd med å miste bevisstheten.

-Jeg ble faktisk litt redd. Jeg hadde mistet mye blod i flere dager og var ikke i form, men jeg valgte likevel å start. Heldigvis gikk det bra. Jeg vant 1000 meteren, men det var tungt, fortalte hun.

Tungt på slutten på 1000 meteren for Jutta Leerdam, men likevel bar hun overlegen på den lengste sprintdistansen.
Tungt på slutten på 1000 meteren for Jutta Leerdam, men likevel bar hun overlegen på den lengste sprintdistansen.Powered by Labrador CMS