Hybriden Ford Explorer blir patruljebil I Norge - som nå hermer etter USA.
Hybriden Ford Explorer blir patruljebil I Norge - som nå hermer etter USA.

Politiet får 373 nye politibiler i 2022, blant annet nykomlingen og hybriden Ford Explorer Plug-in. Nå hermes det etter USA

Publisert

I 2022 skal det anskaffes 373 nye politibiler i Norge. 60 av disse er patruljebiler av typen Ford Explorer Plug-in. Dette er også en velkjent bil i politiet i USA.

Når politiet i år anskaffer seg 373 nye biler, er det hele 169 flere enn opprinnelig planlagt. Den store anskaffelsen er blitt mulig fordi politiet i 2021 hadde «et betydelig mindre forbruk både ute i distriktene og i særorgan, men også sentralt i etaten». Dermed kan Politidirektoratet kjøpe inn kjøretøy og materiell for 220 millioner kroner.

Politiets fellestjenester (PFT) melder at 172 av de 220 millionene går til nye biler. Flest biler går til Oslo politidistrikt, som får 61 kjøretøy.

Mange kilometer på baken

PFT har av HMS-hensyn anbefalt at patruljebiler tas ut av tjeneste når de har gått 250.000 kilometer eller passerer sju år. 

Politiforum skriver at det i oktober 2021 var 699 patruljebiler i Norge som hadde gått lenger enn dette – flest av dem i Oslo med 127 biler.

Av de nye bilene er det 60 patruljebiler, eller «ressurskjøretøy» som de kalles internt i politiet. Disse er fordelt til utrykningsenhetene i hele landet. Bilene er av typen Ford Explorer Plug-in, en stor SUV som nylig ble satt i tjeneste og er den første ladehybriden som skal brukes av politiet. Ford Explorer Plug-in skal erstatte BMW X5, som har blitt brukt som patruljebiler de foregående årene.

Reduserer snittalderen

Alle de nye bilene er kjøpt inn og fordelt, og de skal leveres i løpet av 2022.

– Mange politidistrikt har rapportert om at de har gammelt og utdatert utstyr. Disse signalene tar regjeringen på alvor. Dette innkjøpet vil bidra til å redusere snittalderen på politiets bilpark, og det er viktig i vårt arbeid for å styrke politiet i hele landet, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl en pressemelding.

Av NTB; Morten Abrahamsen/Lasse Olsrud Evensen

Ford Explorer brukes mye i politiet i USA. Norge hermer.
Ford Explorer brukes mye i politiet i USA. Norge hermer.
Powered by Labrador CMS