IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Finn Erlandsen ogf reddik

Ekko, klang og tremologitar. Retro dansebandmusikk fra REDDIK – 50 år etter

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dansebandet Reddik med vokalist og låtskriver Finn Erlandsen. Har du hørt om dem? Ikke hvis du er under 40 år. Men for seniorgjengen på 60-70 år, er dette et av de kjente og kjære dansebandene fra 70-tallet. Nå slipper de snart en ny låt. E-tv.no har smuglyttet. Ja, mer 70-talls-sound kan det neppe låte når de fremfører coverlåta «This Time».

I et presseskriv og forhåndsomtale, skriver de om seg selv:

“En fantastisk opplevelse med det 50år gamle bandet REDDIK anno 2021 – med de som startet bandet for snart 50 år siden. Originale musikere med orginal sound fra 60 og 70 tallet: klang,ekkomaskiner,tremologitarer og EKTE KORING. Dette ere kte musikere og sangere som synger og spiller ekte!”

Selv om Erlandsen har produsert og skrevet låtet som «Gjelsten, Røkke og i» samt «Dimmefest», er det lenge siden Reddik har gitt ut noe siden kassettspilleren og vinylplata herja spilledåsene i gamle Ford Cortinaer og Tandberg Huldra. Når jeg nå anmelder dette, er det med utgangspunkt i den retroen de forsøker å gjenskape. Sett i det lyset er dette akkurat slik som det skal låte – med haugevis av klang og tremolo.

Personlig? For meg blir det for mye ekko, for mye klang, for mye tremolo på gitaren. Det hadde vært morsomt å høre Reddik ala 2021 med et ryddigere lydbilde, mer sting og konsekvens i kompet, og en tørrere sang, men for all del: Erlandsen synger bra – og kompet ruller ut fine dansetoner som gjør at fest på lokalet ikke lenger føles så gammeldags og utdatert. Helt plutselig var jeg tilbake på Bøndernes hus på Jevnaker hvor dansebandene florerte – og jeg var redd for å få bank av slåsskjempene fra Gran og Lunner. 

Helt ærlig, synes jeg dette både er morsomt og underholdende.

Det jeg ikke forstår, er låtvalget. Hvorfor en oldtimer med engelsk tekst? «This Time» er en akkordmessig enkel låt, men Erlandsen, med sine aldeles fortreffelige komponist-fingre, kunne lett lagd ei god danseband-låt med norsk tekst. Og det burde han gjort. Ikke minst fordi han tar en Didrik Solli Tangen – og synger om en «hard» et eller annet – når det skal være «hearth». Det blir litt norsk/engelsk, Finn. Men selv engelsk-uttalen er helt i takt med 70-tallet.

Neste gang vil jeg ha ei norsk, hjemmesnekra låt. Ikke mer engelsk. Please….

Dette til tross: jeg er positiv til oppstandelsen Reddik. Jeg synes det er grusomt digg at spillelysta og skapertrangen er der. Og hvis jeg bedømmer dette som om vi er på 70-tallet vil det gi god gjenklang med ekko når jeg kaster terningen til en firer. Kommer på strømmetjenester 26. oktober 2021.