Å løpe med hunden er vinn vinn for både to og firbeinte.
Å løpe med hunden er vinn vinn for både to og firbeinte.

Løpe med hunden gir gevinst for både to og firbeinte

Her er noen gode råd

Publisert Sist oppdatert

Løpetrening er en ypperlig treningsform for både hundene våre og oss eiere. Om vinteren kan man gå på ski også, men selv på snøføre er det helt ok å løpe. Og i mange deler av landet er det jo nesten ikke snø slik at løping med hunden kan praktiseres året rundt. Her får du noen gode råd til hvordan løpeturen blir best mulig for de med fire og de med to.

Løpeturer passer de fleste hunderaser og er en fin aktivitet å gjøre sammen. Ikke minst gir det en treningsgevinst for oss eiere også. Hvis du skal begynne å løpe med hunden din er det likevel noen forutsetninger du bør være klar over.

Hundens alder

De fleste hunder er i stand til å følge med på en vanlig joggerunde, men det er viktig å ta hensyn til faktorer som hundens alder, størrelse og eventuelle sykdommer. Hvis du er usikker på om hunden din kan eller bør løpe kan du rådføre deg med veterinæren din.

Noen er opptatt av å ikke løpe med hunden når den er ung. Det beste med unge hunder, ja endog valper er at de kan være med på tur uten belastning. Noen veterinærer mener man skjal vente ganske lenge før man tar med hunden på løpetur.

– Vent med å løpe med unghunden frem til den er ferdig utvokst. Dette er som regel 12-15 måneder, men dette er individuelt. Husk at tyngre hunder kan trenge mer tid før bein og ledd klarer større påkjenning, sier Marte Ottesen, veterinær i Agria Dyreforsikring.

Løper man med halsbåpnd og lenke bør ikke hunden dra for mye med heller løpe ved fot. Det beste for en hund som trekker, er sele.
Løper man med halsbåpnd og lenke bør ikke hunden dra for mye med heller løpe ved fot. Det beste for en hund som trekker, er sele.

Ta det rolig i begynnelsen

Det er viktig å starte med kortere turer hvor du får testet hundens form. Husk å ta det rolig i starten slik at hunden får varmet opp muskler og ledd. På de første joggeturene kan du gjerne veksle mellom rask gange og rolig jogg. Bremser hunden ned eller stopper opp kan det bety at den er dehydrert og trenger vann. Ta da en pause og legg om til gangfart.

Bruk sunn fornuft og utvid øktene alt ettersom hvordan hunden tilpasser seg. Etter hvert vil hunden bli vant til lengre turer, men vær tålmodig og ikke stress. Jo mer du tilpasser treningen, desto morsommere kommer dere til å ha det!

Hvor er det best å løpe med hunden?

Det beste underlaget for dere begge er et mykt underlag som gress, løpestier i naturen, grusveier eller sand.

– Hardt underlag som asfalt gir større slitasje på hundens ledd, skjelett og muskulatur. Det kan også skade potene, sier Ottesen.

Ofte kommer man ikke utenom litt asfalt, men pass på at dere varierer underlaget. Vær også obs på at asfalten kan bli veldig varm på sommerstid.

Skotøy er også viktig for de tobeinte. En sko med god dempning er viktig. I litt ulendt terreng bør man finne en sko med godt grep og ikke minst at den er stødig slik at man ikke trår over og skader leddbånd og sener. Skal man løpe på vinterføre, kan det på steder hvor det er mye is, løpe med joggesko som har pigger.

Årstid og temperaturer

– Hvis det er varmt ute er det ekstra viktig å ta hensyn og stoppe opp flere ganger. Vurder alltid temperaturen, og legg turen til tidlig om morgenen eller sent på kvelden hvis det er varmere enn 20 grader ute på dagtid.

Hvis det derimot er kaldt bør du vurdere et dekken på enkelte hunderaser. Uansett temperatur er det viktig å varme opp hunden, og dette er spesielt viktig hvis det er kaldt ute.

Husk å stoppe ved bekker, vann og innsjøer for å la hunden drikke. Hvis dere ikke passerer vannkilder på veien kan du ta med vann hjemmefra. Væske er viktig uansett temperatur ute.

Hva slags utstyr trengs?

Alt du trenger for å ta en løpetur er en sele eller halsbånd samt bånd og eventuelt magebelte. Dette varierer etter hvilken rase du har og hvorvidt hunden trekker. En god og behagelig sele er generelt det mest skånsomme alternativet hvis hunden trekker i båndet. Da er det også greit med et magebelte og et bånd med stretch i.

Ikke glem refleks til dere begge hvis det er morgen, skumring eller kveld.

Huskeregler:

  • Ta hensyn til hundens alder, størrelse, eventuelle sykdommer og form.
  • Ikke gå for hardt ut og bruk sunn fornuft.
  • Ta hensyn til varme eller kalde temperaturer.
  • Bli sett: Ikke glem refleks!
  • Hva er vel livet uten belønning? Ta gjerne med godbiter og belønn riktig løping – for eksempel passering, holde til høyre/venstre for deg eller gå bak i bratte nedoverbakker.

God løpetur!

Powered by Labrador CMS