Redaktør i e-tv, Lasse Olsrud Evensen, mener at skipresident Erik Røste og generalsekretær, Ingvild Bretten Berg må gå av. (Foto: NTB)
Redaktør i e-tv, Lasse Olsrud Evensen, mener at skipresident Erik Røste og generalsekretær, Ingvild Bretten Berg må gå av. (Foto: NTB)

-De får neppe skitingets tillit. Skaden er for stor

Publisert

Full seier for Clas Brede Bråthen. Norges Skiforbund falt allerede i ovarenna. Skipresident Erik Røste og generalsekretær, Ingvild Bretten Berg, har påført sitt eget forbund så stor skade at de, dersom det blir et ekstraordinært skiting, neppe får skitingets tillit.

Dagens avtale, som i prinsippet fungerer slik at Clas Bred Bråthen slipper å rapportere direkte til Bretten Berg, er en direkte mistillit til forbundets høyeste ansatte. Bråthen får en sjef han selv er med og velger. 

Skipresident Erik Røste valgte å stå brask og bram med sin generalsekretær. Det var ingen strategisk klok avgjørelse. Jeg tviler på om idrettspolitikeren Røste skjønte omfanget av det han gjorde. Ei heller forbundets kommunikasjonssjef, Espen Graff, kunne skjønne det. Sistnevnte burde sett på et tidlig tidspunkt hva som var i ferd med å skje. Mulig han gjorde det – og varslet sine overordnede. Hvis så var tilfelle,hadde ikke Bretten Berg og Røste på seg høreapparatet den dagen.

Når grasrota samler seg, er det ikke så lett å være pamp. Joda, det kan gå hvis man eier egen bedrift og sitter på en pengebinge som onkel Skure, bor i USA eller i et korrupt østblokk-land.. Men IKKE i et særforbund som er bygd opp av dugnad, foreldre, barn, masseidrett og følelser – og som på toppen av det forvalter Norges nasjonalidrett.. En slik organisasjon tåler ikke denne type konflikter. 

Når sponsorer, med LO i spissen, landslagstrener Stöckl, hoppkommite-medlem og legende, Per Bergerud, et samlet norsk lag av sportskommentatorer samt nesten 50.000 i en støttegruppe på Facebook, legger Bretten Berg, Røste og tildels Graff inn på sin private hatliste, måtte de høye herrer og dame simpelthen legge seg på magen og tåle piskeslagene. 

Visstnok skulle Bråthen ha brukt ordet «dum» i en samtale med Bretten. Jeg må innrømme at han har vært inne på noe. Å gå så langt i en sak som denne, er å betrakte som ren dumskap.

Clas Brede Bråthen står igjen øverst på pallen. Den tillitsvalgte og ansatte ledelsen står igjen med hengetryne nederst på resultatlista med ordet «Disket» utenfor seg. Clas Brede har blitt et slags ikon på norsk folkelighet og kampvilje i et bilde som viser forgyllet gutteramp fra landsbygda som tar opp kampen mot overmakta – og vinner. 

Hadde Bråthenvalgt å hoppe av nå, kunne han sikkert velge og vrake i toppjobber.Og ihvertfall tjent seg søkkrik på foredrag. Men omdømmet svekkes ikke om han velger å vente litt.

Norges Skiforbund står igjen med et omdømme som norsk skisport ikke skal ha - selv om de fortjener det akkurat nå. Dersom de angjeldende personer ikke fjernes fra sine stillinger, vil dette være negativt for den totale sponsorinngangen og for ALLE grener av norsk skiidrett i lang tid fremover. Jeg tror nemlig ikke Røste & Co klarer å sno seg unna dette selv om de siste timers handlinger for å redde eget skinn gir skinn av å være siste krampetrekning. Til det blir grasrota for sterk.

Powered by Labrador CMS