EVENSEN MENER: Helgas skøyte-NM ble en trist affære – ikke minst arrangementsmessig

Publisert

Norske skøytejenter gjør suksess på sosiale medier. Unge norske skøytegutter gir håp for en ny storhetstid på skøyteisen. Men helgas NM i Sørmarka Arena i Stavanger ble en trist affære – ikke minst arrangementsmessig.

Skal et NM glitre må de beste stille. Nå har det seg riktignok slik at 11 av 14 forbundsløpere ble slått ut av korona etter et avslutningsarrangement i Heerenveen forrige helg. Hadde de stilt, hadde den sportslige delen gitt flere gode resultater og mer sportslig tyngde. 

Men det hadde ikke på langt nær vært nok til å gi selve arrangementet det løftet det burde hatt. Fra forfatterens side gjør det faktisk vondt å melde følgende:

Når det er flere folk og mer kos på et klubbmesterskap på Jevnaker stadion på Hadeland enn det er på et NM, er det noe som er riv ruskende galt. Et NM med utdeling av laurbærkranser og kongepokal totalt uten sjel er ikke skøytesporten tjent med. Sørmarka arena mangler folkelig atmosfære - og når de tekniske problemene florerer bør både Norges Skøyteforbund og arrangører, Stavanger og Sandnes Skøyteklubb, gå i seg sjøl og innse at dette holder ikke. Norsk skøytesport og norske utøvere fortjener så mye bedre.

La meg nevne noe: 

På fredagskvelden, første stevnedag, var restauranten i hallen stengt for både publikum og løpere. Grunnen var at den var leid ut til et eksternt og privat arrangement. I hallen lå vekslingssiden i halvmørke fordi el-prisen er for høy til at de har råd til å slå på lyset. Indre bane er full av barn og foreldre som lekte på isen, et tredvetalls curlingspillere dukket plutselig opp på curlingbanen, og kunstløp-utøvere trente som de alltid har gjort - alle totalt uanfektet av at det foregår et NM på ytre bane. Det var til tider umulig å se løperne på vekslingssiden fra hovedtribunen.

Tidtaker-anlegget hadde som vanlig store problemer - og det ble til i perioder umulig å følge med på resultater på både enkeltdistanser og sammenlagt. Dette irriterte både løpere, trenere og foreldre høylydt. Som om ikke dette var nok: mens nasjonalsangen spilles av under en av seiers-sermoniene kommer plutselig isvannings-maskinen kjørende foran pallen. Da stevnet var slutt og da laurbærkranser og kongepokaler ble delt ut, var hallen fullstendig tømt for publikum. 

Som skøyteentusiast er dette til å bli trist av.

La meg understreke følgende: Stavanger og Sandnes Skøyteklubb har skapt et fantastisk skøytemiljø med utøvere i både den nasjonale og internasjonale toppen av skøytesporten. Klubbens sportslige satsning er en suksess. Lokale skøyteklubber gjør så godt de kan. Og jeg er ikke i tvil om at den lokale klubben i Stavanger gjorde det med alle sine frivillige funksjonærer under NM-helga. Dette er ingen kritikk av disse men heller systemet de må jobbe under. 

Vi har rett og slett å gjøre med en arena som ikke er godt nok egnet til å ta på seg store nasjonale arrangementer. Når man ikke har råd til å la vær å dytte indre bane full av folk som holder på med helt andre ting enn lengdeløp på skøyter eller ikke har råd til å lyssette hele banen, samt ha et skikkelig tidtakersystem, bør ikke NM arrangeres i en slik arena.

Hvorfor? Fordi det skal være gjevt å delta i NM samt bli norsk mester og få laubærkrans og kongepokal. Det er ikke verre enn det.

Powered by Labrador CMS