Lasse Olsrud Evensen mener dommen har vesentlige mangler.
Lasse Olsrud Evensen mener dommen har vesentlige mangler.

EVENSEN MENER: Lei maset om gamlinger i idretten

Publisert

Det har vært et ekstraordinært overgangsvindu i internasjonal fotball. Først kom overraskelsen med Messi til PSG. Og helt på tampen, Ronaldo til Manchester United. Men jeg er lei av mine kollegaers mas om alder på idrettsutøvere. Det er totalt misforstått.

Rent fotballmessig betyr disse overgangene: 

1. Spania mistet en atraksjon. Det blir mye større fokus på den franske ligaen.

2. Italia mistet en atraksjon: Ronaldo tilbake i Manchester United. Og forventningene til Ole Gunnar Solskjærs menn blir skyhøye. 

Men det er ikke poenget.

Hva kommer det av at mange journalister tar opp alder som et negativt element når man snakker om eldre idrettsutøvere? Er Messi (34) og Ronaldo (36) unikum? Nei, overhodet ikke.

I friidrett hadde vi Merlene Ottey fra Jamaica som vant VM i sprint i en alder av 35. Hun hadde en karriere i verdenstoppen til hun ble langt over 40. Hilde Gjermundshaug Pedersen, langrennsløperen, tok sin første verdenscupseier i en alder av 41 år. Ryan Giggs var oppe i årene da han spilte for Manchester United siste gang i 2014 (født i 1973). Og hva med Olaf Tufte? Dette er bare noen av de jeg kunne ramse opp.

— Fysiologisk sett kunne mange ha fortsatt lenger. 40 år er ikke det samme som feit og ferdig innen toppidrett, sa professor i idrettsfysiologi, Jostein Hallén på Norges idrettshøgskole til Aftenposten allerede i 2006.

Hallen mener at mange kan fortsette med toppidrett frem til de er 50 år, spesielt i utholdenhetsidretter. Han mener at det ofte er en fordel å bli gammel innen toppidrett og at det er frekt av sportsjournalister når man betegner 30 åringer som gamlinger. Han mener blant annet at erfaring er en viktig del av det å trene riktig. Det som ofte setter grenser er det mentale. Mange ønsker seg et annet liv. Å bedrive toppidrett på høytplan er mentalt tøft.

Selvfølgelig har Hallen rett i dette. Ronaldo: tregere enn før? Neppe. Han ser ut til å være enda bedre fysisk trent. Dårligere teknisk: nei, snarere tver i mot. Klokere fotballhode? Ja selvfølgelig. Og lysten på mer suksess. ja, definitivt. 

Mange av de samme fordelene ser vi hos Messi. Og Zlatan. Og Calvani. Og....

Dette koker ned til en ting: innsikt og kompetanse er viktig for journalister. Ikke hva andre sier i et flåsete intervjue 

Jeg er lei maset om at en 30-40 åring er gammel i idrettssamenheng. De har bare mye mer lyst på mer. Og for de aller beste tror jeg ikke pengene spiller så stor rolle lenger. De har nok.

Powered by Labrador CMS