Representanter for Taliban ankommer Norge og skal ha samtaler med vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Representanter for Taliban ankommer Norge og skal ha samtaler med vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp.Foto: Terje Bendiksby / NTB

Lasse Olsrud Evensen: Om strømpriser, Taliban i Norge og Toska i TV2

Publisert

https://soundcloud.com/e-tv_norge/lasse-o-evensen-strompriser-taliban-og-toska?si=e22913f266c9497abd64afe220b84c7f&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Vi har fått en markant dreining av den politiske profilen i Norge. Selv synes jeg at det var spennende med et regjeringskifte – og ga min stemme til Senterpartiet ved siste valg. 

I dag angrer jeg.

La gå at Ap-regjeringen med Støre i spissen fikk en del lik i lasten fra Høyre-regjeringen. Høye strømpriser, en pandemi som løper løpsk og klaging hadde vi fått om Erna & Co hadde fått fortsette. Men i mine øyne opptrer dagens regjering helt annerledes og veldig klønete i forhold til det vi har sett tidligere. Det hjelper liksom ikke med klisjeer som at Roma ikke bygges på en dag. Faktum er at våre levekostnader har økt betydelig de siste månedene. 

Samtidig stiller jeg et stort spørsmålstegn ved kommunikasjonen fra regjering og ut til folket. De har riktignok en egen kommunikasjons-avdeling men den sliter med å gjøre jobben sin. Om det er fordi regjeringsmedlemmene ikke aner sine arme råd eller om kompetansen ikke er god nok, det vet jeg ikke. Jeg bare konstaterer at dette er rimelig kaotisk, ja på grensen til flaut og inkompetent.

Strøm: vi ble advart

Strømprisen, ja. I kraft av våre avtaler med EU er vi forpliktet til å legge kabler over Skagerak og forsyne Europa med strøm. At dette skulle til de grader gå ut over vanlige folk på den måten vi ser nå, skjønte rett og slett ikke politikerne. Men det gjorde faktisk, enkelte av landets fremste økonomer og advarte om mulige konsekvenser slik vi ser i dag. Når Ap snakket om «vanlige folk» i valget, har så altfor mange av oss vanlige folk blitt uvanlig fattige. Og når det blir foreslått en fastpris på strøm som skal komme folket og bedrifter til gode, ser vi det merkelige fenomen at Rødt og FRP står samlet i en slik sak. I stortinget blir de stemt ned av de andrepartiene med Ap og Høyre i spissen. 

Derfor: Kutt ut det tullpratet om «vanlige folk». Det er ikke bare forvirrende, men rett og slett patetisk. Og forvent i hvertfall ikke at «vanlige folk» skal forstå at man leier et privatfly på den norske stats regning og sender en hel gjeng drapsmenn fra Taliban til Oslo for at de skal tigge penger til egen drift. Dette provoserer meg.

Provoserer meg

Det er nemlig god grunn til å anta en enhver av disse folka, hver for seg og samlet, har utført grusomme handlinger mot sivilbefolkning og utenlandske soldater som har tjenestegjort i Afganistan. De har ingen skrupler om å fremme sitt ytterliggående og radikale religiøse syn. Selvmordsbombere, halshugging, veibomber, filmede kutting av struper på vestlige, kidnappende soldater og journalister. Alt i Allahs navn. De ser på oss som vantro – men nå vil de gjerne ha pengene våre. Nei, nei og atter nei.

Å tro at, dersom Norge går inn med bistandsmidler til Taliban – jeg gjentar: går inn med bistandsmidler til Taliban(høres helt forferderlig ut når man sier det på den måten), ja så er det en kjensgjerning at ytterst lite vil gå ut til en sårt trengende befolkningen. Sånn har det fungert i diktaturstater i århundrer – og sånn vil det fortsette. De mektige beriker seg alltid selv for å holde på makten. 

DERSOM dette skal fungere må organisasjoner som Røde Kors og andre få fritt spillerom til å hjelpe i stor skala UTEN at Taliban griper inn. Det vil neppe skje.

Så kan man spørre seg hvorfor vår regjering går til dette skrittet – å invitere Taliban hit for samtaler? Fordi de tror at dette vil lempe på kvinneundertrykking, at befolkning skal få husly, mat og klær. Og at landet skal nærme seg et slags demokrati. Tanken om å redde den uskyldige befolkningen er i teorien god den - med i praksis umulig. Selv vi «vanlige folk» forstår det.

Kritikken mot norske regjeringstopper har nå vært så sterk at de heller sender sine statssekretærer i møtene på Soria Moria. Støre og Huitfeldt vil ikke, tør ikke. Det kan jo ødelegge deres omdømme må vite. Kanskje de heller skulle sendt PST og arrestert denne gjengen for brudd på menneskerettigheter og massedrap og stilt de for internasjonale domstoler.

TV2 og Toska

Så til David Toska, bankraneren som ble invitert til TV2 sine sjakkprogrammer. Jeg ser at de store publikasjonene har vært mer opptatt av meninger og kommentarer rundt hvor ille TV2 har vært som lot Toska være gjest i to sjakkprogrammer - enn fordømmelsen av at krigsforbryterne fra Taliban koser seg i Norge på vår regning.

Vi har et formål med de som er straffedømte og fengslet i Norge: de skal komme tilbake til samfunnet som gode borgere, få seg jobb og leve i pakt med norske lover og regler. En avtjent straff betyr at de har gjort opp for seg. Dog er det nå slik at «evige eies kun et dårlig rykte» som Henning Kvitnes uttrykker det. Og det fikk både Toska og TV2 virkelig føle på sist uke.

La det være helt klart: David Toska hadde aldri vært invitert som gjest i TV2 sitt sjakkprogram dersom han ikke hadde sin kriminelle bakgrunn. Men uavhengig av dette, hadde han heller aldri blitt invitert dersom han IKKE hadde gode sjakk-kunnskaper. Det siste fikk han vist frem i sendingene – samt at programleder Fin Gnatt heller ikke lot de kritiske spørsmålene rundt Toska sin fortid ligge.

Så: hvor ille var dette egentlig? 

Først til utgangspunktet: Toska var og er IKKE ansatt i TV2. Han var der som sjakk-kompetent gjest. Er dette et hån mot de som ble preget av Nokas ranet? Jeg synes ikke det. Tilgivelse og et nytt, lovlydig liv skal komme både TV2 og Toska til gode i diskusjonene om dette var rett eller galt. Dette var også en sak med så stor feilmargin i fakta i media at jeg er forundret over stormen. For her var ikke Toska bare godt nytt for TV2 men for samtlige klikk-kåte publikasjoner. Det ble tjent gode penger på Toska sist uke.

Samtidig har vi jo sett at Erling Havnå, også han en av Nokas ranerne, har hatt en fremtredende rolle i en serie sports-dokumentarer som trener for Kai Robin Havnå i hans proffsatsing. Var det noen som reagerte på det? Og burde man reagert på det? 

Nei. I det store og hele er ikke dette noen stor sak.

Hva skjer hvis Russland invaderer Ukraina?

Verden har mange flere alvorlige ting å tenke på i disse dager, nemlig det diplomatiske spillet som utspiller seg rundt Russlands mulige invasjon av Ukraina.

Dette er et spill på så høyt plan at vi «vanlige folk» (der kom det igjen)verken skjønner eller vet hva som foregår i kulissene. Dette er krigsdrama på høyt nivå med droner over Sverige, troppeforsterkninger til øya Åland og et Europa i helspenn. 

Hvis noen er så naive å tro at norske myndigheter ikke er i alarmberedskap, fortsett gjerne naiviteten. Men her er det militær etterretning og spionasje på høyt plan. Russerne er ekstremt gode på dette - og har lang erfaring. Å tro at de allerede ikke har folk og grupperinger stasjonert i de fleste land som grenser mot Russland, er i beste fall naivt. 

Putin er lur. Han ser hva som skjer i den store verden, ikke minst USA – som har så store splittelser i befolkningen at tidligere generaler advarer mot borgerkrig. I USA. I demokratiets høyborg – der hvor troen på demokratiet ble skadeskutt da Trump oppildnet supporterne sin til å storme kongressen, er det ikke lenger det samhold som trengs for å være en samlet stat. PÅ russiske side, hvor befolkningen holdes i et jerngrep, er det faktisk annerledes. 

Er timingen der for Putin å vise muskler? 

At dette er ramme alvor understrekes av det faktum at flere Nato-stater når har foreslått at Jens Stoltenberg forlenger sin periode som Nato-sjef. En slik oppfordring har aldri skjedd før.

Kan vi tenke oss et følgende scenario? Russerne tar Ukraina: samtidig lammer de Nato-land rundt sine grenser ved effektiv cyber krigføring, lammer kommunikasjon og strøm samt gassleveranser. Og kan vi se en beleiring av Åland og Svalbard?

Alle vet at dersom Nato går til motangrep, vil Europa bli en krigsskueplass som vil ramme alle - ikke minst de nordiske landene. Norge er i særdeleshet attraktive fordi vi har olje og gass. Det er bare et problem: vi er et av de rikeste land i verden men men samtidige det som er mest avhengig av import av matvarer og ressurser.

Kan det jeg skisserer her bli utfallet? 

Lei av tåkeprat og vern om egen politisk karriere

Jeg tror ikke det. Jeg håper ikke det. Men jeg er alvorlig bekymret for den oppvoksende generasjonen. Og jeg er alvorlig bekymret for opposisjonen i dagens befolkning som retter mye og hard kritikk mot politikere. På en måte kan jeg forstå det. Det blir rett og slett for mye politikk og for lite handling. Selv er jeg lei av tåkeprat og vernet om egen politisk karriere.

Så hva skal vi gjøre da?

Jeg sier som Erik Bye en gang sa: 

«Politikerne må en gang lære at de ikke er våre herrer. I demokratiene skal de være klar over, hver eneste dag når de våkner og hver eneste dag når de går og legger seg, at de er våre tjenere.»

For enten vi vil eller ikke. Det er politikerne som kan løse denne krisen.

Powered by Labrador CMS