IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Folk henges ut på nettet selv for de minste saker. Som regel dreier det seg om penger og hevn. For noen kan dette være livsfarlig.(Illustrasjonsfoto)
Folk henges ut på nettet selv for de minste saker. Som regel dreier det seg om penger og hevn. For noen kan dette være livsfarlig.(Illustrasjonsfoto)

Trusler om uthenging på sosiale medier tar liv. Effektivt pressmiddel selv i fillesaker

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Trusler om å bli hengt ut i sosiale medier brukes som et effektivt pressmiddel selv for de minste saker. Truslene kan oppleves mer brutalt enn trusler om vold. Gapestokken Facebook har gitt mange søvnløse netter og antageligvis ødelagt mange liv, ja sogar tatt liv. Jeg kaller dette «Frekkhetens livsfarlige spill». I helga ble jeg truet. For 500 kroner.

I en slik sak blir man som oftest totalt hjelpesløs. De aller fleste saker handler om penger. Inkassoselskapenes metoder er fullstendig harmløse kontra torpedoene som opererer på Facebook og andre sosiale medier.

Heldigvis har det å henge ut noen på nett blitt kriminalisert. Det finnes domsavgjørelser. Likevel skummer ikke dette fløten. De fleste saker blir stående uten at folk har noen som helst mulighet til å ta til motmæle. Politiet bryr seg sjelden. Og dersom man velger å gå sivilrettslig må man bruke hundertusenvis av kroner på en god advokat samt ha krefter til å kjøre saken. Hvem har egentlig de ressursene?

Selv har jeg akkurat blitt truet med uthenging fordi jeg solgte to sofaer på Facebook. Pris: 500 kroner.

Etter annonsen tok en dame fra lokaldistriktet sporenstriks kontakt og ville kjøpe de. Hun ba om mål via melding på Messenger – og jeg ga henne korrekte mål: Høyde, bredde og lengde. Jeg forklarte at sofaene måtte vaskes og støvsuges men at skinnet på puter og i sofaen ellers var helt og fint. Hun skulle bruke de i stua fordi hun hadde hunder.

Siden hun ikke kunne hente samme kveld, og siden jeg skulle i produksjon i helga samt skulle være borte frem til søndag, ble vi enige om at jeg skulle sette de ut under tak slik at hun kunne hente tidlig dagen derpå. Hun forhåndsbetalte 500kr på Vipps. Avtalen var gjort. Hun valgte å kjøpe usett.

Dagen etter får jeg en telefon. Påstand: sofaene var for lave i forhold til hennes salongbord. Jeg var opptatt og sa at jeg måtte ta kontakt dagen etter. Tidlig på morgenen får jeg en melding: hun ville ha tilbake 500 kroner.

Først indirekte og deretter direkte kom påstandene om svindel. For 500 kr!

Dette likte jeg dårlig. Tonen var frekk og kommanderende. Jeg skrev at jeg først ville se om sofaene var ødelagt av regneværet før jeg Vippset henne tilbake. Joda, sært av meg å lage oppstyr for noe slikt. Jeg innrømmer det. Det er jo ikke mye penger, men jeg følte at damen var særdeles frekk. Og så, etter en del chatting, kom trusselen:

«Jeg legger deg ut på sosiale medier og i salgsgrupper, så ikke flere blir svindlet av deg. Frekkhetens nådegave er du en god representant for. Håper du får svi for all dritten din. Kos deg i din svindler verden. Håper jeg får stoppet noe av det».

Hvor mange vil ikke bli livredde av slike trusler? Hvordan skal man forsvare seg mot slikt? For å slippe alt stresset, truslene, usikkerheten er det enkleste å betale enten det er berettiget eller ikke. For noen er heller ikke det nok. De fortsetter med å skrive, med å true. Med å lage livet til et helvete for folk. Med bilde, navn, adresse, telefonnummer.

For utrolig mange kan både trusler og ikke minst uthenging være ekstremt belastende. Det kan endog være livsfarlig. Ingen liker å bli hengt uten, skyld eller ikke.

Hva jeg skal gjøre? Jeg skal selvfølgelig betale henne de 500 kronene tilbake. Likevel, med et journalistisk syn på det, synes jeg det er ekstremt spennende å se hvor langt hun er villig til å gå?

Er det jeg som er en svindler fordi sofaen var så høy som beskrevet – eller er det damen som er en useriøs kjøper og som ikke respekterer en inngått avtale? Siden jeg var bortreist, hvem har ansvaret for at de to sofaene fortsatt står ute og blir gjennomvåte? Jeg – eller hun som har kjøpt de? Men det er ikke mitt poeng her: ingen fortjener å bli hengt ut. Sosiale medier skal IKKE brukes som gapestokk. Det er simpelt – og ulovlig. Gå offisielle veier. Bruk Forbrukerrådet eller Forliksrådet. Eller anlegg en sivil rettssak.

Hvis det er noen som GRATIS vil ha to skinnsofaer, ta kontakt med oss i e-tv. Vi skal til og med frakte de til deg i en radius på fem mil fra Hønefoss. Gratis. De er nok litt våte men kan tørkes fort – og er forhåpentligvis fullt brukbare.