Lars Nipstad ved Storefjell Resort Hotel på Golsfjellet i Hallingdal vil gjerne at folk tar kontakt for å få jobb.
Lars Nipstad ved Storefjell Resort Hotel på Golsfjellet i Hallingdal vil gjerne at folk tar kontakt for å få jobb.

Nå kan du sikre deg fin jobb på fjellet

Stor mangel på arbeidskraft i Norge

Publisert Sist oppdatert

Hoteller og serveringsbedrifter mangler arbeidskraft. - Vi har god betingelser hos oss og ser gjerne at folk tar kontakt, sier Lars Nipstad på Storefjell Resort Hotel på Golsfjellet. Men også andre bransjer sliter med å få nok folk.

-Vi klarer oss såvidt, heldigvis. Men vi trenger stadig nye medarbeidere både på full og deltid, forteller Nipstad. Han legger skylda på pandemien.

-Det ble vanskelig å komme seg inn i Norge for utenlandsk arbeidskraft under pandemien. Og de som var her, måtte permitteres i perioder. Det resulterte i at de fant seg andre jobber - både her hjemme og i utlandet, sier Nipstad som forteller at enkelte hoteller varsler at de ikke kan ta de store kurs og konferansene.

-Slik er det ikke hos oss. Vi kan fortsatt ta de store arrangementene, men kampen om arbeidstakerne i Norge hvor det nesten ikke er arbeidsledighet nå, er tøff, sier han til e-tv.no.

Ikke bare hotellbransjen

Nav anslår at det mangler arbeidskraft som tilsvarer mer enn 70.000 personer. Det er over 24.000 flere enn på samme tid i fjor. Knappheten på arbeidskraft var høyere i vår enn før pandemien.

Utviklingen ses over hele landet og innen en rekke sektorer, viser Navs årlige bedriftsundersøkelse.

Rekordmange opplever rekrutteringsproblemer. Til sammen svarer 27 prosent av virksomhetene at de har hatt problemer med å få tak i folk med riktig kompetanse i løpet av de siste tre månedene.

– Dette er med god margin den største prosentandelen siden vi begynte å stille dette spørsmålet i 2012, heter det i rapporten som ble lagt fram onsdag.

Mange opplyser at de ikke fikk ansatt noen da de lyste ut stilling. Andre svarer at de endte med å ansette noen med lavere eller annen formell kompetanse enn de søkte etter.

Det er størst underskudd på:

* Sykepleiere, helsefagarbeidere og spesialsykepleiere.

* Tømrere, snekkere

* Kokker

* Programvareutviklere.

* Butikk- og salgsmedarbeidere.

* Servitører

* Legespesialister

Bare innen yrkesgruppen helse, pleie og omsorg mangler det 15.750 personer. Den klart største gruppen er sykepleiere. Her er det behov for nesten 6.000 flere.

– Mangelen innen denne yrkesgruppen har vært høy i flere år. Mangelen har gått ytterligere opp de siste årene, skriver Nav.

Powered by Labrador CMS