IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

Idrettspresident Berit Kjøll under kvartfinalenkampen i sandvolleyball mellom Norge og Russland i Shiokaze Park i OL i Tokyo onsdag. Norge vant kampen i strake sett 21-17, 21-19.
Foto: Heiko Junge / NTB
Idrettspresident Berit Kjøll under kvartfinalenkampen i sandvolleyball mellom Norge og Russland i Shiokaze Park i OL i Tokyo onsdag. Norge vant kampen i strake sett 21-17, 21-19. Foto: Heiko Junge / NTB

Idretten må vente på full momskompensasjon

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Regjeringen vil ikke øke bevilgningen til momskompensasjon for idretten og frivilligheten i statsbudsjettet for 2022. Men det er likevel håp om endring.

I den avtroppende regjeringens forslag til statsbudsjett settes det av 298.970.000 kroner til momskompensasjon ved bygging av idrettsanlegg. Det er 3.000 kroner mindre enn i saldert budsjett for 2021.

På posten for momskompensasjon til frivillige organisasjoner er det satt av 1,75 milliarder kroner. Det er drøyt 50 millioner kroner mindre enn i 2021-budsjettet.

«I bevilgningsforslaget er det lagt til grunn at organisasjonene har hatt et lavere aktivitetsnivå i inneværende år som følge av covid-19, og at kostnadene til merverdiavgift derfor har vært lavere enn normalt», skriver regjeringen.Lik avkorting

Videre heter det at «dersom bevilgningen ikke rekker til full kompensasjon, vil den prosentvise avkortingen være lik for alle godkjente søknader.» Dette gjelder også for bygging av idrettsanlegg.

Frivillige lag og organisasjoner fikk i fjor dekket nær 81 prosent av summene de søkte om i momskompensasjon. Året før var andelen på 81,9 prosent, ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet.

Totalt er det satt av 2.552.209.000 kroner til frivillighetsmål i kommende års statsbudsjett. Det er en økning på vel sju millioner kroner.Forventning til ny regjering

Norges idrettsforbund hadde håpet på full rettighetsfestet momskompensasjon, som påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet. Full momskompensasjon har vært en viktig sak for Senterpartiet i regjeringsforhandlingene.

– Dette vil vi prioritere og komme raskt i gang med, sa Støre til NTB i forrige uke.

– Full momskompensasjon er en av frivillighetens viktigste saker når det kommer til rammevilkår, så nå ser vi virkelig fram til det endelige statsbudsjettet for 2022, sa idrettspresident Berit Kjøll til NTB.