IKKE HELT SOM ALLE ANDRE

NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Gardermoen onsdag morgen etter hjemkomst fra Qatar. Der ble de arrestert i forbindelse med en reportasjereise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Gardermoen onsdag morgen etter hjemkomst fra Qatar. Der ble de arrestert i forbindelse med en reportasjereise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Qatar: NRK-journalistene ble pågrepet for å filme på privat område

Del artikkelen:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Qatarske myndigheter sier at de to NRK-journalistene ble pågrepet fordi de filmet på privat område uten tillatelse.

I  pressemeldingen heter det at NRK-journalistene var fullt klar over det før de entret området.

«Som i nesten ethvert land er uberettiget ferdsel på andres eiendom ulovlig etter qatarsk lov, og det var journalistene fullt klar over da de entret eiendommen», skriver myndighetene.

Journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var i Qatar for å lage reportasjer i forbindelse med at det er ett år til fotball-VM i landet starter. De ble pågrepet og satt 32 timer på glattcelle før de ble løslatt. Onsdag var de tilbake på norsk jord.

Qatarske myndigheter fremhever at journalistene hadde adgang til å filme det de ønsket og ble tilbudt møter med kilder, men at journalistene likevel bevisst brøt loven og dermed ble pågrepet.

Da  VG traff journalistene på Kastrup onsdag morgen, ville ikke Eikeland svare på hvorfor de ble arrestert.

Journalistene ble fratatt kamerautstyr og annet utstyr av politiet i Qatar og har ikke fått det med seg hjem. Det nevner qatarske myndigheter ingenting om i pressemeldingen.

– Utstyret skal vi ha tilbake, sier NRK-sportens sjef Egil Sundvor til NTB.

Pågripelsene har skapt kraftige reaksjoner mot det qatarske regimet.

NRK-journalistene sier de ble pågrepet etter å ha gjort et intervju med VM-sjefen tidligere på dagen

Det opplyser NRK-journalist Halvor Ekeland på en pressekonferanse onsdag.

Han ble pågrepet i Qatar sammen med kollega Lokman Ghorbani på mandag.

De to journalistene har opptrådt helt i tråd med det som forventes av NRK-journalister ute på jobb, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Jeg står her med en lettelse, men også med en stolthet over to medarbeidere som har vært der nede og gjort en viktig jobb, sier han.