Kuldeperiode i mars

Pass på hunden i bil i kulda

Publisert

Farlig for hund i bil om sommeren? Ja. Det vet alle. Men du må være like forsiktig om vinteren. Hør her:

At varme biler kan være en dødsfelle for hunden om sommeren er allment kjent. Men at kalde biler kan bli en fare om vinteren er det ikke alle hundeeiere som er klar over.

Når det er under null grader faller temperaturen raskt i en parkert bil. Den begrensede plassen hunden har i et bagasjerom eller eventuelt i et bur, hindrer at hunden kan bevege seg for å holde varmen. Kondensen gjør at også at luften blir fuktig og rå.

Forskjell på raser

Hundens evne til å holde varmen varierer avhengig av rase. Polarhunder har sjelden noen problemer, mens nakenhunder og tynnpelsede hunder har naturlig nok et større behov for isolasjon i vintersesongen. Felles for alle raser er imidlertid at hundenes evne til å holde varmen er mye bedre hvis den får lov til å være i bevegelse. En hund som kan håndtere turer på -15 °C uten problemer kan derfor få problemer i en kald bil, selv om temperaturen er betydelig høyere. Det blir også spesielt kaldt hvis hunden er våt i pelsen.

Pass på overflaten

Hvis hunden skal ligge i bilen, er det viktig at den ikke ligger eller sitter direkte på en kald eller fuktig flate, men derimot har god isolasjon mot kulden. Dette kan gjøres på flere måter, blant annet ved å legge inn varme tepper i ull og materialer som ikke absorberer fuktighet. Hvis du har en hund som fryser lett kan det også være lurt å ha et hundedekken i bilen.

Biler med varme

Flere av de nye bilene, spesielt de elektriske, har varmeanlegg som kan stå på. Enkelte biler, som tesla, har eget airconition for hund om sommeren som gjør at det er riktig temperatur i bilen, men dette krever lukkede vinduer, noen enkelte misforstår. Bilen har det motsatte om vinteren. Da er det varme som kan stå på.

Enkelte fossildrevne biler har webasto. Her må man, spesielt på eldre biler med eldre anlegg, være på vakt da dieselrøyk kan komme inn i bilen og føre til forgiftning.

Ikke glem å sjekke ofte om hunden din har det bra hvis den ligger alene.

Huskeregler for hund i bil på vinteren

  • Ikke la hunden være uten tilsyn i kjøretøyet hvis det er for kaldt.
  • Ikke ha hunden for lenge alene i en parkert bil. Hovedregelen i nabolandet vårt Sverige er maksimalt tre timer, dersom det ikke er for varmt eller kaldt.
  • Pass på at hunden ikke ligger eller sitter direkte på et kaldt eller fuktig underlag i bilen når det er kaldt ute. Legg også inn isolerende og varme tepper og bruk dekken.

Info: Agria.no

Powered by Labrador CMS