Skiflygingsfest uten kvinner: – Vi er på overtid, sier Maren Lundby. Hun får støtte av Clas Brede Bråthen

Publisert

FIS lar fortsatt ikke Maren Lundby og de andre hoppkvinnene sette utfor en skiflygingsbakke. I norsk hoppsporten er «alle» enige om at det må endres raskt.

I Vikersund får publikum og herrehoppere nyte tre dager med lange svev under VM denne helgen. Lundby er på plass «ringside» og har et stort håp om å lære et og annet som kan komme til nytte i en ikke altfor fjern framtid.

– Jeg er her for å lære litt, være nært laget og høre hva de prater om, både teknisk og på utstyr og slikt. Det er rett og slett for å forberede meg mest mulig til neste år, sier Lundby til NTB.

– Du tror du får hoppe skiflyging neste år?

– Det vet jeg ikke, men jeg må gå ut ifra det. Og nå som jeg har muligheten til å være her, er jo det lurt. Kanskje får jeg et fortrinn på de andre foran neste år.

Håp

Mens hun intervjues av NTB, kaster Lundby et blikk på Det internasjonale skiforbundets (FIS) renndirektør Sandro Pertile. Som fersk i jobben uttalte han i 2020 at bare noen få jenter i verden var i stand til å hoppe skiflyging.

– Jeg prøver å legge inn noen godord her og der for å påvirke litt. Å prate varmt om det (kvinner og skiflyging) er det eneste jeg får gjort nå, sier Lundby.

Sist saken var oppe til vurdering i FIS' kalendermøte i fjor, ble skiflyging for kvinner nedstemt med ni stemmer mot sju. Lundby er blant mange som håper at vinden har snudd.

– Om det skal stemmes over nok en gang, blir jeg veldig overrasket om nasjoner som Østerrike, Slovenia, Japan og Tyskland stemmer imot igjen. De har de beste hopperne i verden, og om de stemmer imot, da henger ikke systemet sammen. Da snakker ikke utøvere og ledere samme språk, og det er bare tragisk.

Gammeldags

Hoppsjef Clas Brede Bråthen har i flere år vært en påvirker for at kvinnene skal få flere sjanser i mesterskap – også i skiflyging. Han synes det er ufattelig at temaet fortsatt må diskuteres.

På spørsmål om når kvinnene bør få hoppe skiflyging, er han og herrehopper Johann André Forfang samstemte:

– I går.

Bråthen utdyper:

– Vi er på overtid. Og i det ligger det en forventning om at det skjer ved neste korsvei, altså når kalenderen legges i mai.

– Merker du at stemningen i FIS er i ferd med å endre seg, at man er på riktig vei?

– Ja, det er definitivt slik. Men hvor mye, og om det er nok, er vanskelig å si. Jeg opplever at enkelte viktige nasjoner er langt mer positive enn for et år siden. Og så er jeg overrasket over enkelte nasjoner som fortsatt lever i en virkelighet som jeg tenker at vi på mange måter forlot tidlig på 1900-tallet, sier landslagssjefen til NTB.

Pinlig

Forfang synes det blir mer og mer flaut for hver dag som går uten at kvinnene får lov til å vise at de kan takle de største bakkene.

– Det er pinlig, rett og slett. De må få muligheten. Og det må faktisk være litt opp til dem selv å få bedømme om de er gode nok eller ikke. Vi ser at de er flinke til å fly, og mange av dem hopper veldig trygt og fint på ski, sier han og skyter inn:

– Så er det selvfølgelig ikke høyt nok nivå over hele linja, men det er det ikke hos menn heller. Så det er på tide.

Lundby deler Forfangs synspunkter.

– De som har lyst til å hoppe, bør få lov. Vi kan ta beslutninger selv. Jeg har hørt noen si at «hva om vi presser dem til å hoppe?». Det er et valg vi tar selv, fastslår hun.

Powered by Labrador CMS