Lavterskelsport tar av: – Man trenger ikke være veltrent. Kan bli den nye folkesporten
For få år siden eksisterte ikke sporten i Norge. Nå popper det opp padelbaner over hele landet.
– Det har skutt i været! Bare i år er det så langt bygd 141 doublebaner, 27 singelbaner og 22 utendørsbaner, sier Franck Fog, turneringsmedarbeider for tennis og padel i Norges Tennisforbund.
Inkludert de nye banene er det nå 236 baner på landsbasis i Norge.
Fog forteller at de første padelbanene dukket opp i Norge for rundt fem år siden, og at det gikk ganske tregt fram til 2020. Padel har siden 2015 vært en gren i Tennisforbundet.Kjapp læringskurve
– Hos oss er det folk fra 15 til 75 år som spiller. Det som er fint med padel, er at læringskurven er kjapp. Det tar kort tid før man oppnår mestring, sier Frida Vedlund (41), som er hallsjef i PDL Center Oslo, som ligger på Økern.
Hun kommer fra Sverige, der sporten har vokst enda raskere enn i Norge. På fem år har det gått fra nesten ingen til mer enn tusen baner i nabolandet i øst.
Padel er racketsport med elementer fra tennis og squash. Banen er 20x10 meter, og har nett og vegger. Normalen er å spille to mot to, og poengsystemet er likt det man finner i tennis. Sporten ble funnet opp i Mexico i 1969, og spredde seg i Latin-Amerika og videre til Sør-Europa. I dag er det flere padelspillere enn fotballspillere i Argentina.Sosialt
– Man trenger ikke å være veltrent. Vi får besøk av mange i 40-årene som har sittet i sofaen altfor lenge og starter med padel for å komme i form igjen, sier Vedlund.
Frederick Schaefer, som vi treffer på padelsenteret på Økern, er en litt annen type spiller. Han er 24 år, spiller padel aktivt, og har som mange andre padelutøvere bakgrunn fra tennis.
– Jeg begynte med padel for drøyt to år siden. Lillebroren min fikk meg til å prøve, og så ble jeg dratt inn i det, forteller han.
Vedlund mener det er en typisk start: Man blir med noen kompiser som en sosial greie, og så blir man hekta.
– Padel er lavterskel. Det er enkle regler, og ballvekslingene kan bli lange selv for nybegynnere. Tennis er mye vanskeligere, ofte er det ikke mer enn to slag før ballen er ute. I tennis er man også avhengig av å være på samme nivå for at det skal bli noe spill. I padel kan man i mye høyere grad være på ulikt nivå og få lange ballvekslinger, sier Schaefer, som også jobber som padelinstruktør.Liten racket
Padelracketen er forskjellig fra en tennisracket. Den er mindre og veier mellom 330 og 375 gram. Trefflaten er laget av glassfiber, karbonfiber eller grafitt. Fordi racketen ikke har strenger som gir etter og skyter ballen tilbake, slik som i tennis, går ballen saktere i padel. I tillegg er det langt vanskeligere å få ballen til å skru. Ballen er samme størrelse som i tennis, men er litt tyngre.
En padelracket koster mellom 800 og 4500 kroner, men kan også leies på padelbanene.Fire på banen
På en av banene på Økern er fire karer akkurat ferdig med en times økt.
– Vi spiller året rundt, men mest om sommeren. Vi må spare litt krefter nå som det er ishockey-sesong, sier Martin Røymark (34). Han sitter sammen med Stefan Espeland (32) og Tobias Lindström (33), alle tre spillere på Vålerengas ishockeylag. I tillegg er fysisk trener Jon Aase (53) med.
– Vi har også spilt mye tennis, men der må spillerne være like gode. Det har blitt mer og mer padel etter at vi begynte med det for et par år siden. Å spille fire sammen er kult, og det spiller ingen rolle om ikke alle er på samme nivå, sier Lindström.
De forteller at de også har padelturneringer der hele laget er med.
Banene leies normalt for én eller to timer. Når den tilmålte tiden er ute, går lyset på banen av. Hockeygutta forteller at de av og til ikke vil gi seg, og at de har vært oppe i runder på tre timer.
– Alt med ball er jo kult, sier Lindström.Sosialt
– Dette er en sosial sport. Hvis man er nybegynner, er det ikke noe problem å spørre andre om regler og tips. Vi ser også at det kommer grupper på 12 som lager miniturneringer der de rullerer på å spille 15 minutters kamper, sier hallsjef Vedlund.
Frederick Schaefer mener at den beslektede idretten squash er langt mer introvert.
– Der er det to stykker inne i et rom, og det er vanskelig for andre å se på.Klubb eller kommers?
Franck Fog i Tennisforbundet er spent på hvilken retning padel tar fremover – om det blir mest aktivitet i kommersielle sentre, eller om mye blir klubborganisert.
– De aller fleste padelanleggene i dag er kommersielle, det er få klubber som har anlegg, sier han.
Han håper veien videre blir flere klubbetableringer.
– Da kan vi legge et løp for organisering og få mer struktur. Det kan starte med at klubbene leier seg inn på sentrene. Det er bra for oss, for da kan vi lage kurs for trenere og jobbe med rekruttering, sier han og legger til:
– Padel har et kjempepotensial. Det kan bli en «topp ti»-idrett i Norge.
Hallsjef Vedlund påpeker at de har et nært samarbeid med Oslo Padelklubb, som har PDL Oslo som hjemmebane.
Hun tror padel vil utvikle seg både som bredde- og toppidrett.
– Og jeg er helt sikker på at det blir en OL-gren.
Dette er reglene i padel
* Padel er en kombinasjon av tennis og squash som kan spilles både innen- og utendørs.
* Det spilles vanligvis to mot to, og man benytter vegger rundt banen.
* En underarmsserve setter spillet i gang, og banens linjer er kun i bruk under serve. Ballen skal alltid først i gulvet før den returneres til motstanderens side. Spretter ballen mer enn én gang på din banehalvdel, mister du poenget. Veggene er alltid en del av spillet.
* Banemålet er 20x10 meter, omkranset av 4 meter høye vegger.
* Man teller poeng på samme måte som i tennis. Det vil si at man spiller best av tre eller fem sett, der det i hvert sett handler om å vinne seks game. Poengberegningen i et game er slik: 0, 15, 30, 40, game. Når stillingen er 40–40, må man vinne med to poeng for å avgjøre gamet.
Kilde: Norges Tennisforbund og PDL