Bergen  20161007.Kong Harald besøker Troll A feltet utenfor Bergen i forbindelse med olje og gassindustriens 50 årsmarkering.Foto: Carina Johansen / NTB
Bergen 20161007.Kong Harald besøker Troll A feltet utenfor Bergen i forbindelse med olje og gassindustriens 50 årsmarkering.Foto: Carina Johansen / NTB

Historisk høy vekst i nasjonalinntekten

Publisert

NTB

Den kraftige prisøkningen på råolje og naturgass bidro til at bruttonasjonalinntekten økte med 788 milliarder kroner i 2021, en oppgang på 22,2 prosent.

Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Etter et sterkt fall i pandemiens første fase i 2020 gikk prisene opp igjen, og steg deretter videre i andre halvår 2021. I tillegg bidro gjeninnhentingen i fastlandsøkonomien etter koronapandemien samt økte rente- og utbytteinntekter i Statens pensjonsfond utland til oppgangen.

– Siden prisene på eksportvarer økte mye mer enn prisene på import, fikk Norge betydelige bytteforholdsgevinster, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet, Pål Sletten.

Det gjør at den beregnede disponible realinntekten for Norge, der en korrigerer for prisvekst på innenlandsk anvendelse, økte med hele 24,2 prosent fra 2020 til 2021.

Oppgangen i olje- og gasspriser sto alene for over to tredeler av oppgangen. Økt aktivitet i fastlandsøkonomien sto for knapt en seksdel.

Powered by Labrador CMS